Rusia continuă să își perfecționeze campania de dezinformare, conform datelor Pentagon

Un raport al Pentagon, dezvăluit pe un channel de Discord în cea mai mare scurgere de date din ultimii ani, sugerează că Rusia își perfecționează în mod constant campaniile de dezinformare pe rețelele de socializare și, conform propriilor declarații, aproape toate conturile sale false evită detectarea.

Principalul obiectiv al raportului este o rețea cunoscută sub numele de Fabrika, care face parte din Centrul de calcul științific principal al Rusiei, care lucrează direct pentru administrația prezidențială, conform unei investigații realizate de Washington Post și citată de The Guardian.

Într-o declarație citată de raport, operatorii Fabrika au declarat că sunt detectați de platformele de socializare doar în 1% din timp. Cifra nu este, oricum, atât de dramatică pe cât pare – deoarece majoritatea conturilor de tip sock puppet trebuie să fie repostate de conturi autentice pentru a fi eficiente.

Dar Rusia încearcă în mod clar să își îmbunătățească activitatea de dezinformare, ceea ce „va spori probabil capacitatea Moscovei de a-și controla mediul informațional intern și de a promova narațiuni pro-ruse în străinătate”

„Roboții vizualizează, dau «like», se abonează și repostă conținut și manipulează numărul de vizualizări pentru a muta conținutul în sus în rezultatele căutărilor și în listele de recomandări”, se arată în analiză. Oamenii sunt uneori țintiți direct de Fabrika prin intermediul e-mailurilor și numerelor de telefon, care sunt găsite în bazele de date.

Scopul principal al rețelei este de a-i demoraliza pe ucraineni și de a exploata diviziunile dintre statele occidentale.

Un alt document dezvăluit de către Jack Texeira, membru al Gărzii Naționale Aeriene americane, a detaliat șase campanii de influență planificate în acest an de către o nouă entitate rusă, denumită Centrul pentru operațiuni speciale în spațiul cibernetic. Unele dintre aceste campanii vizează ONU, SUA, Polonia, Letonia, Lituania și Ucraina. De exemplu, o astfel de narațiune afirmă că oficialii americani ascund efectele secundare ale vaccinurilor.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri