Influencerii ruși care activează în alte țări sunt amenințați de regimul lui Putin cu așa-zisa lege anti-fake news, pe care Rusia o folosește pentru a reduce la tăcere persoanele care critică războiul din Ucraina
Creatorii de conținut care discută pe social media despre războiul de pe teritoriul ucrainean sunt, se pare, ținta unor oficiali guvernamentali, care îi amenință cu urmărirea penală în temeiul legii care interzice criticile la adresa așa-numitei „operațiuni militare speciale”, scrie Gizmodo.
Printre influencerii vizați s-ar număra și jurnaliști și activiști a căror activitate se desfășoară preponderent pe social media. Una dintre aceste persoane este Izabella Evloeva, o jurnalistă de origine rusă care locuiește în Letonia. Ea ar fi fost condamnată în țara natală la trei ani de închisoare pentru o postare de pe Telegram, în care a afirmat că semnul „Z” folosit de susținătorii războiului este „sinonim pentru agresiune, moarte, durere și manipulare nerușinată”.
O soartă similară au avut și jurnalistul Alexander Nevzorov, împreună cu aliata lui Alexei Navalnîi, Violetta Grudina. Cei doi au fost acuzați de Rusia că au răspândit informații false despre armată pe rețelele lor de socializare.
Printre alți expatriați care au fost acuzați în temeiul legii privind știrile false se numără scriitorul de science-fiction Dmitri Glujovski, influencerul de lifestyle Veronika Belotserkovskaia și jurnalistul Andrei Soldatov.
„Există o reacție psihologică normală de a încerca să găsești acest lucru amuzant, dar nu este. Familia mea este încă în Moscova, iar tatăl meu, în vârstă de 70 de ani, este anchetat. Mi-au furat banii și trebuie să fiu atent unde călătoresc”, a spus Soldatov pentru Bloomberg.
YouTube elimină conținut la cererea Rusiei
La fel de îngrijorător este că mai mulți dintre influencerii expați au primit mesaje de la băncile lor, ce păreau a fi încercări de pshishing – un atac care încearcă să fure banii sau identitatea, prin dezvăluirea informațiilor personale.
În alte situații, YouTube le-ar fi spus utilizatorilor să elimine video-urile critice la adresa războiului din Ucraina, ca urmare a presiunilor exercitate de oficiali guvernamentali ruși. Bloomberg scrie că acest lucru ar fi fost posibil după ce platforma a fost atacată în repetate rânduri de Rusia, amenințând că va fi blocată dacă nu va respecta cerințele Rozkomnadzor.
Platforma de videostreaming a declarat pentru Bloomberg că elimină conținutul interzis în Rusia, la cererea autorităților, și că anterior a fost amendată pentru nerespectarea legilor.
Leave a Comment