Rusia a pus sub acuzare un jurnalist. Crima sa: a dezvăluit că forțele armate au bombardat o maternitate din Mariupol

Pe lângă războiul din Ucraina, pe care Rusia l-a declanșat fără provocare, Moscova mai duce o luptă în toată regula. De această dată, regimul lui Putin pedepsește adevărul, iar cea mai recentă țintă este un jurnalist popular.

Alexander Nevzorov trăiește pe pielea sa urmările practicării meseriei. Pentru că a dezvăluit că forțele armate ruse au bombardat în mod deliberat o maternitate din Mariupol, act care este considerat o încălcare gravă a legilor internaționale, jurnalistul riscă să petreacă ani grei în coloniile penitenciare ale Rusiei, conform Moscow Times.

„Nevzorov a publicat informații false în mod deliberat despre bombardarea deliberată de către forțele armate ale Rusiei a unei maternități din orașul Mariupol”, se arată într-un comunicat al Comitetului pentru Investigații din Rusia. „Afirmațiile au fost însoțite de fotografii inexacte ale civililor afectați de bombardamente”, au spus anchetatorii, adăugând că fotografiile au fost publicate pentru prima dată de presa ucraineană.

Locația lui Nevzorov nu este cunoscută nici de autoritățile ruse. Cel mai probabil, acesta locuiește înafara Rusiei.

Moscova continuă să susțină că activitatea sa din Ucraina nu este un război, ci o ”operațiune militară specială”. Pedepsește dur afirmațiile care nu respectă linia oficială, cei vizați putând petrece până la 15 ani în închisoare. În ceea ce privește acuzațiile de crime de război, Kremlinul încearcă să găsească tot felul de scuze, inclusiv să dea vina pe Ucraina pentru unele distrugeri făcute.

Urmările bombardării maternității din Mariupol de către forțele ruse au fost surprinse de o echip a AP. Două dintre imaginile făcute atunci, una cu o femeie însărcinată pe o targă improvizată și alta cu o femeie cu capul însângerat care cobora scările, au ajuns foarte populare și au atras inclusiv atenția Moscovei. Într-o încercare nereușită de a distrage atenția de la ororile săvârșite în Mariupol, Ambasada Rusiei la Londra a susținut că una dintre femeile însărcinate pozate de AP era actor plătit. Între timp, postarea a fost ștearsă.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri