Rusia a încercat să destabilizeze mai multe țări europene, inclusiv România

O operațiune a FSB menită să destabilizeze țările europene, inclusiv Franța, Polonia, Spania și chiar România, a fost descoperită de autoritățile franceze după ce doi moldoveni au fost prinși pictând Steaua lui David pe zidurile din Paris.

Potrivit unui raport confidențial consultat de Le Monde și confirmat de o persoană familiarizată cu acest subiect, serviciul de operațiuni internaționale al FSB, numit „Departamentul 5”, a comandat graffiti cu Steaua lui David prin intermediul unui om de afaceri pro-rus din Moldova, Anatoli Prizenko, conform France24.

Cetățenii moldoveni prinși în flagrant, un cuplu, au declarat că au primit între 300 și 500 de euro, împreună cu bilete de avion Chișinău-Paris, telefoane, șabloane și spray-uri. De asemenea, a fost identificat un al treilea bărbat, care le-a dat materialele și care a făcut și fotografii pentru a le posta pe rețelele de socializare.

Scopul acestei operațiuni pare a fi acela de a crea dezbinare în rândul cetățenilor în contextul războiului dintre Israel și Hamas. Recent, Direcția Generală de Securitate Internă a Franței (DGSI) a încurajat, de asemenea, forțele de ordine locale să raporteze chiar și „semne slabe” de potențială „subversiune” rusă, cum ar fi vandalismul, graffiti, afișe, autocolante și pliante. Astfel de acte, se arată în nota văzută de AFP, au de obicei ca scop „amplificarea diviziunilor” în societatea franceză.

Le Monde a declarat că operațiunea Rusiei face parte dintr-o campanie mai amplă de dezinformare care a vizat, de asemenea, Polonia, Spania, Germania, România și Austria.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri