România, printre codașii Europei la educația media – ”vaccinul” care oferă rezistență împotriva fake news

România se află printre codașii Europei în ceea ce privește educația media, mai bine decât vecinii bulgari, dar mai rău decât Ungaria, arată un studiu realizat de Open Society Institute – Sofia.

Pe primul loc în topul țărilor europene analizate se află în continuare Finlanda, care a adunat 78 de puncte. Pe următoarele locuri se află Danemarca, Estonia, Suedia și Irlanda. La polul opus sunt Turcia, Muntenegru, Albania, Bosnia și Herțegovina, dar și Macedonia de Nord (ultimul loc).

România s-a clasat pe poziția 28, adunând 38 de puncte. În 2018, aceasta a căzut o poziție (de pe 27 pe 28) și s-a menținut la acest nivel până în prezent.

Studiul mai identifică cinci grupe (denumite ”clusters” în raport) de țări cu caracteristici similare de-a lungul liniei Indexului de alfabetizare media 2021. Ultimele două clustere se află în sud-est, numărul 4 fiind format din mai mulți vecini – România, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Grecia și Turcia.

„Indicele evaluează potențialul de rezistență la știri false în 35 de țări europene, utilizând indicatori pentru libertatea mass-media, educație și încredere în oameni. Deoarece indicatorii au o importanță diferită, li se atribuie o pondere diferită în model. Indicatorii libertății mass-media au cea mai mare pondere (Freedom House și Reporteri fără frontiere), împreună cu indicatorii educației (PISA), alfabetizarea la citire având cea mai mare pondere între ei. Indicatorul de participare electronică (ONU) și încrederea în oameni (Eurostat) au o pondere mai mică față de ceilalți indicatori”, se arată în descrierea indexului.

Autorii raportului susțin că educația media este „abordare optimă pentru cobaterea știrilor false, ca un „vaccin” care oferă rezistență împotriva celor mai grave cazuri de fake news și post-adevăr. Abordarea știrilor false și dezinformarea ar reduce temperatura dezbaterilor politice și sociale – și a confruntărilor -, ar îmbunătăți încrederea în societăți și ar contribui la un mediu mai sănătos (la figurat și la propriu) în pandemia Covid-19”. 

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri