Mai multe instituții ale statului lucrează, în această perioadă, la o legislație care să permită autorităților limitarea accesului la conținutul online fals și manipulator, după ce s-a încercat influențarea alegerilor prezidențiale.
În acest proces ar fi implicată și Comisia Europeană, care participă la consultări pentru a elimina suspiciunile de cenzură și încălcare a dreptului la liberă exprimare, notează G4Media.ro.
Scopul proiectului ar fi protejarea „valorilor supreme ale Constituției, drepturile și libertățile fundamentale ale omului consacrate în Constituție, în convențiile și tratatele internaționale la care România este parte”.
Ce nu este permis
- incitare la ură sau violență;
- discurs de ură și discriminare;
- activități desfășurate de actori statali sau non-statali care utilizează tehnologiile informaționale pentru a influența, perturba sau submina procesele democratice ori securitatea națională;
- distribuirea sau publicarea de conținut, inclusiv într-o manieră artificială sau automată, cu scopul de a manipula opinia publică, a crea confuzie sau a influența comportamentele și deciziile persoanelor sau grupurilor de persoane și care pot afecta valorile, drepturile și libertățile prevăzute la art. 1 alin. (1);
- distribuirea în mediul online de conținut de tip imagine, video sau audio, manipulat sau generat cu ajutorul inteligenței artificiale sau a altor programe specializate, care induc în scop manipulator ideea veridicității pe baza asemănării considerabile cu persoane, obiecte, locuri sau alte entități ori evenimente existente, fără a indica, în mod direct sau indirect, faptul că acestea reprezintă ipostaze imaginare și că trebuie tratate ca un pamflet;
- diseminarea de informații și materiale publicitare politice cu nerespectarea cerințelor legale, inclusiv într-o manieră artificială sau automată;
- diseminarea de elemente de conținut care reprezintă faptă penală;
- apologia comiterii sau incitarea la comiterea unei fapte penale;
- colectarea de informații prin folosirea de tactici, tehnici și proceduri înșelătoare, distribuirea de malware sau alte acțiuni care au drept scop afectarea confidențialității, integrității, disponibilității, autenticității și nonrepudierii informațiilor în format electronic ale resurselor și serviciilor publice sau private în spațiul cibernetic.
Suspendarea accesului și amenzi
În situația în care site-urile, platformele sau rețelele sociale nu elimină conținutul indicat de instituțiile mai sus numite, ANCOM poate decide blocarea funcționalității unui domeniu «.ro» sau a accesului utilizatorilor unui serviciu de comunicații electronice furnizat pe teritoriul României la respectivul conținut.
Mai mult, entitățile care nu se supun solicitărilor pot fi amendate 50.000 de lei/zi în primele trei zile. Sancțiunea crește la 100.000 de lei/zi după trei zile.
Deciziile nu sunt definitive, putând fi contestate în instanță imediat. Cu toate acestea, atacarea în instanță nu suspendă executarea deciziei luate de ANCOM.
Platformele de social media, la consultări
Luni, 3 martie, la sediul Guvernului au avut loc discuții între oficiali români și reprezentanți ai TikTok, Google, Meta, X, precum și ai Comisiei Europene şi ai societăţii civile.
Ulterior, Valeriu Zgonea, președinte ANCOM, a afirmat la TVR: „Este nevoie de a consolida cumva atribuțiile fiecarei autorități relevante, astfel încât procesul electoral viitor, ăsta care începe teoretic pe 4 aprilie și se termină după 18 mai, să fie unul transparent, corect, echitabil pentru toți competitorii”, referindu-se la ordonanța de urgență în lucru, „care să poată să întărească rolul autorităților relevante, această plasă de siguranță, în care să le putem da atribuții și puteri, astfel încât să poată să facă treaba, să blocheze orice amenințare gravă la adresa valorilor supreme care se arată în Constituția României”.
Leave a Comment