Rețea de site-uri dacopate, materiale ”împrumutate” și naționalism: rețeta Sevedetot.ro

La prima vedere, site-ul Sevedetot.ro pare unul inofensiv – de parcă ar concentra toate materialele despre medicina alternativă din ziarele de odinioară, plus niște subiecte sociale -, însă Mediastandard.ro vă sugerează să-l evitați, întrucât printre aceste materiale ”inofensive”, se află și câteva cu iz extremist.

”Nostalgia” Evului Mediu

Articolul despre care am menționat se numește ”România nu va fi lăsată să își construiască autostrăzi peste Carpați!!! Ce interese străine ne blochează?”. Încă din titlu ne putem da seama că materialul nu are treabă cu jurnalismul, ci ține mai mult de propagandă – folosirea nu a unui semn de exclamare, ci a trei, emfazează sentimentul de ”indignare” stârnit de așa-zisa nedreptate care i se face țării noastre.

Pe scurt, indignarea celui care a scris aceste cuvinte este că, în urma unei investigații, a descoperit că nu corupția din interiorul țării e motivul pentru infrastructura jalnică a României (deci și lipsa ”autostrăzilor peste Carpați”), ci că ”arcul carpatic este o linie de demarcație geostrategică între civilizația occidentală și cea orientală și așa trebuie să rămână deocamdată” și ”Transilvania urmează să devină în viitor un principat autonom, mai apropiat de Vest decât de București”. Da, ”principat autonom” – ca în Evul Mediu.

Circuitul dacopatiei

În corpul textului regăsim exprimări la persoana I plural (”reclamăm”). Deși articolul în sine nu are afișat un autor din platformă, la finalul articolului observăm că acesta este preluat de pe Ziarulonline.com și este scris de un anume Daniel Roxin.

Un simplu search pe Google și aflăm că persoana numită este afiliată site-ului Adevaruldespredaci.ro (despre care Mediastandard.ro a mai scris AICI) și Cunoastelumea.ro (același caz, AICI). Daniel Roxin are un site și un cont de YouTube, în tonul articolului găsit pe Sevedetot.ro.

Reînvierea unor subiecte expirate

Revenind la subiectul nostru: ultimul articol publicat pe site e unul despre o doctoriță care ”și-a publicat fluturașul cu salariul de 2400 euro pe Facebook cu mesajul: „De acum, dragi colegi, când întindeți mâna după plic, uitați-vă în ochii celui din față”Doar că, ce să vezi, materialul publicat pe 20 septembrie 2018 este, de fapt din martie 2018. Într-adevăr, când internetul vuia de creșterile și scăderile salariale făcute de Partidul Social Democrat pentru angajații din Sănătate.

Printre olimpici, profesoare bătute, medici cu fluturașii lor de salariu, regăsim și un material care relevă cel mai bine viziunile autorilor, oricare ar fi aceia. ”Oare ei știu cât de greu se câștigă o pâine? Asistații sociali nemulțumiți de ajutorul primit de la stat!” e mai mult un discurs fictiv pe baza unor imagini de la postul TV Kanal D. Dacă urmăriți textul și dați play la clipul de la sfârșit, veți observa că – excepție făcând primele două paragrafe – sunt aceleași comentarii. Apelăm iar la un search pe Google și observăm că materialul orginal este de pe 7 august 2017, nicidecum din septembrie 2018.

În toate materialele se poate observa că nu sunt respectate regulile de citare, ci ”împrumută” în totalitate aproape textul altor publicații, menționâd sursa (uneori) la sfârșit.

De remarcat este faptul că pagina de Facebook a strâns 244.059 de aprecieri și susține fără perdea referendumul pentru modificarea Constituției, prin publicarea unei poze folosită și de alți promotori ai acestei mișcări.

https://www.facebook.com/Sevedetot.net/photos/rpp.1467156843326893/2227388110637092/?type=3&theater

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *