Referendum în mod „tradițional”: Află dacă CNP-ul tău a votat fără tine

Sursa evz.ro

Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România (APADOR) a demarat o campanie pentru ca cetățenii, care aleg să nu meargă la vot, să poată afla dacă Codul lor Numeric Personal (CNP) figurează că ar fi votat pe listele electorale permanente. Astfel, având în vedere că acest referendum se va ține tot în mod tradițional, adică fără Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), vă puteți verifica „prezența la vot” printr-o solicitare către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Cum întocmiți cererea pentru extrasul din registrul electoral?

Solicitarea pe care o puteți face în nume personal, în legătură cu acest referendum, este către AEP și vă ajută să aflați dacă CNP-ul vostru a votat la referendum.

„Unii dintre voi știu că v-am îndrumat să faceți asta și la alegerile prezidențiale din 2014. Atunci AEP a răspuns că poate comunica extrasele după listele electorale permanente numai după 6 luni de la primirea listelor, deoarece legea alegerilor prezidențiale prevedea (și încă prevede) că AEP trebuie să verifice listele electorale în termen de 6 luni de la primirea solicitărilor. În cazul de față, legea referendumului nu prevede un termen de 6 luni pentru verificarea listelor electorale, ci numai că AEP verifică sesizările primite cu privire la listele electorale, sesizări care trebuie făcute în 15 zile de la validarea referendumului. Deci, în aproximativ 30-45 zile de la validare ar trebui să se încheie, practic, verificarea sesizărilor pe care le primește AEP, iar extrasele de pe lista electorală să poată fi comunicate de AEP cetățenilor care le solicită”, conform APADOR.

În ceea ce privește inexistența SIMPV, Guvernul a motivat această lipsă spunând în OUG 86/2018 – pe care a dat-o ca să modifice legislația electorală special pentru referendum – că AEP nu are timp să achiziționeze sistemul respectiv și să-l implementeze. Astfel, prin absența camerelor de luat vederi din secții și a tabletelor care citeau cărțile de identitate în momentul votului, rămane să ne întrebăm ce se întâmplă cu transparența și corectitudinea votului.

Gravitatea situației constă în faptul că prin adoptarea amintitei ordonanțe de către Parlament, situația „excepțională” de la acest referendum se va permanentiza, iar pentru motivul că Guvernul s-a grăbit să organizeze acest referendum, fără Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, așa va sta situația și pentru următoarele referendumuri.

„Pentru a corecta măcar pe viitor situația, am trimis o solicitare Parlamentului, în care am cerut ca la votarea legii de adoptare a OUG 86/2018 să aibă grijă să elimine excepția de la folosire SIMPV măcar pentru viitoarele referendumuri.”, a mai adăugat APADOR.

Modelul cererii îl puteți găsi aici.

 

Dragomir Sabina:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri