Toți suntem familiari până acum cu vestitul ChatGPT, inteligența artificială făcută publică de cei de la OpenAI, tocmai de asta e bine să ne familiarizăm cu acest tip de aplicații care se folosesc de tehnici avansate de învățare a unor modele pentru a veni cu răspunsuri originale. Lumea creativă a devenit foarte aprinsă de apariția unor programe de inteligență artificială, care pot crea orice de la imagini și videoclipuri, până la picturi.
Important de notat: unele dintre articole ar putea conține paywall.
WIRED – Where the AI Art Boom Came From—and Where It’s Going
- Publicația americană de știință trece în revistă momentele importante din dezvoltarea tehnologiei intelegenței artificiale pe care o cunoaștem astăzi și testează anumite programe pentru a demonstra eficiența acestora, mai ales că reproducerea de videoclipuri este la începuturile sale. Viitorul nu arată rău pentru AI, însă suntem pregătiți să înfruntăm și problemele economice și/sau etice care vor apărea, mai devreme sau mai târziu?
- „Înainte se credea că munca creativă va fi una dintre ultimele lucruri care vor fi automatizate. După 2022, unii s-ar putea răzgândi. În decurs de câteva luni, anul trecut, mai multe instrumente puternice de creare a artei cu ajutorul inteligenței artificiale, doar prin tastarea câtorva cuvinte, au devenit disponibile pe scară largă. Calitatea ilustrațiilor, a fotografiilor și a picturilor care pot fi realizate în acest fel s-a îmbunătățit remarcabil. Unii artiști comerciali experimentează această tehnologie – deși nu toți o apreciază – iar serviciile de fotografii de stoc se pregătesc să ofere imagini generate de AI”, se arată în articol.
THE WALL STREET JOURNAL – Republicans and Democrats, Unite Against Big Tech Abuses
- Trecând dincolo de lumea inteligenței artificiale, liderii lumii sunt mai îngrijorați de efectele actuale ale marilor companii din tech. Articolul este un editorial semnat de președintele SUA, Joe Biden, în care cere ambelor partide politice americane să facă front comun pentru realizarea unei legislații care să reglementeze abuzurile Big Tech. Biden a ținut să menționeze scandalurile legate de scurgerile de date personale ale utilizatorilor, dar și de protecția online a copiilor.
- „Marile companii de tehnologie colectează cantități uriașe de date despre lucrurile pe care le cumpărăm, despre site-urile web pe care le vizităm, despre locurile pe care le vizităm și, cel mai îngrijorător, despre copiii noștri. Trebuie să tragem la răspundere companiile de social media pentru experimentul pe care îl fac pe copiii noștri pentru profit. Avem nevoie de o acțiune bipartizană din partea Congresului pentru a trage la răspundere Big Tech. Am auzit multe discuții despre crearea de comisii. Este timpul să trecem la fapte și să facem ceva”, a scris Joe Biden.
THE INTERCEPT – THOSE RUSSIAN TWITTER BOTS DIDN’T DO $#!% IN 2016, SAYS NEW STUDY
- Îți amintești alegerile prezidențiale din SUA din 2016 și numeroasele explicații care puneau, o parte din succesul lui Donald Trump, pe seama boților ruși. Ei bine, un nou studiu spune că influența acestor conturi ar putea fi mai restrânsă decât am crede. Pe Twitter, cel puțin. Studiul nu ia în considerare postările de pe Facebook (acolo unde campania lui Trump a fost mult mai agresivă) sau alte platforme de socializare și unde eșantionul era poate chiar mai reprezentativ. Totuși, e un semn bun că influența externă, sau cea venită din partea Rusiei, ar putea fi mult mai ineficientă în realitate.
- „Demonstrăm, în primul rând, că expunerea la conturile de dezinformare rusești a fost puternic concentrată: doar 1% dintre utilizatori au reprezentat 70% din expuneri. În al doilea rând, expunerea a fost concentrată în rândul utilizatorilor care s-au identificat puternic ca fiind republicani. În al treilea rând, expunerea la campania de influență rusă a fost eclipsată de conținutul provenit de la mass-media și politicieni interni. În cele din urmă, nu găsim nicio dovadă a unei relații semnificative între expunerea la campania de influență externă a Rusiei și schimbările de atitudine, polarizare sau comportament de vot”, scriu cercetătorii în studiul lor.
POLITICO – Russia’s cyberattacks aim to ‘terrorize’ Ukrainians
- Rămânem în temă și îți propunem să citești și acest articol, care vorbește de intensificarea atacurilor cibernetice asupra infrastructurii digitale a Ucrainei. Pe lângă bombele trimise zilnic asupra orașelor, Rusia continuă să atace digital rețelele online ucrainene, fie că e vorba de ținte militare sau civile.
- „După eșecuri de amploare pe câmpul de luptă, rușii intensifică atacurile cibernetice asupra serviciilor civile, cum ar fi electricitatea și internetul – o nouă ofensivă menită să înfrângă voința cetățenilor obișnuiți și să schimbe cursul războiului. În timp ce peste 300 dintre aceste atacuri au fost îndreptate împotriva sectorului de securitate și apărare, peste 400 de atacuri au vizat grupuri cu impact asupra vieții civile, inclusiv organizații din sectorul comercial, energetic, financiar, telecomunicații și software. Alte peste 500 de atacuri au vizat grupuri guvernamentale”, se arată în articol.
Leave a Comment