Reacțiile presei online la acuzațiile de rasism la adresa arbitrului Colțescu
Multe dintre declarațiile care vin în apărarea lui Colțescu demonstrează că românii nu au educația necesară pentru a nu se comporta sau vorbi rasist în viața de zi cu zi și nici nu știu sau nu vor să recunoscă astfel de acte sau cuvinte.
În timpul meciului dintre Paris Saint-Germain și Istanbul Bașakșehir, în cadrul Ligii Campionilor, al patrulea arbitru, Sebastian Colțescu, a folosit cuvântul „negru” pentru a-l identifica pe antrenorul secund Pierre Webo, care protesta zgomotos pe marginea terenului, după o decizie luată de arbitrul principal.
După ce mai mulți jucători au protestat față de acest mod de exprimare, partida a fost suspendată. Jucătorul Demba Ba de la Bașakșehir a fost surprins de camerele video când îl admonesta pe arbitrul secund român: „Nu spui niciodată «albul ăsta», așa că de ce spui «negrul ăla»?”.
UEFA a declanșat o anchetă și a reprogramat meciul pentru 10 decembrie, cu o altă echipă de arbitri.
Scuze, acuze, justificări
Sebastian Colțescu a cerut scuze pe contul său de Twitter și a spus că a fost o neînțelegere la mijloc, în cazul derapajului din prima repriză, scrie G4Media:
Sorry for the misunderstanding. My intention was never racism. In such an environment, people sometimes cannot express their feelings correctly and can be misunderstood. I apologize on behalf of the uefa champions league. I hope you understand. @UEFA #notoracism #uefa pic.twitter.com/90aiDSi2aU
— Sebastian Coltescu (@sebaColtescu) December 8, 2020
„Îmi pare rău pentru neînțelegere. Intenția mea nu a fost niciodată de rasism. Într-un astfel de mediu, oamenii uneori nu-și pot exprima sentimentele corect și pot fi înțeleși greșit. Cer scuze în numele Ligii Campionilor UEFA. Sper că înțelegeți”.
Și preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reacţionat pe Twitter, anunță Digi24:
Temsilcimiz Başakşehir’in teknik ekibinden Pierre Webo'ya karşı sarf edilen ırkçı sözleri şiddetle kınıyor, UEFA tarafından gereken adımların atılacağına inanıyorum.
Sporda ve hayatın tüm alanlarında ırkçılığa ve ayrımcılığa kayıtsız şartsız karşıyız. #Notoracism
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) December 8, 2020
„Condamnăm cu fermitate remarcile rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo și cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiționat împotriva rasismului și discriminării în sport și în toate domeniile vieții”.
Și ministrul de Externe din Turcia, dar și miniștrii Sportului din Turcia și Franța au condamnat astfel de comportamente.
Aleph News scoate în evidență că rasismul este pedepsit de OUG 31/2002, prin Art. 5:
„Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi”.
Aleph News arată însă că uneori este greu de demonstrat intenția de rasism, iar limba română este foarte ușor de interpretat. Dacă totuși este dovedită infracțiunea, inculpații își recunosc vina, de cele mai multe ori, și pot scăpa cu amendă penală.
Dezbatere despre rasism
Gazeta Sporturilor a declanșat o discuție online, în care a invitat mai multe personalități publice să-și exprime părerea. Raluca Toma, cercetătoare la Median Research Centre, consideră că arbitrajul de la acel meci a pierdut din credibilitate din cauza remarcii folosite:
„Chiar dacă «negru» e un termen folosit fără conotație negativă în română în general, chiar dacă tot ce a vrut să facă arbitrul era să identifice o persoană, asta nu înseamnă că reacția celor de pe teren a fost complet nefondată. Arbitrul – de la care ne așteptăm să se uite la cum joci nu la ce culoare ai – s-a referit la un om nu după nume sau echipă, ci după culoare”.
În schimb, Gică Popescu, fost fotbalist la Galatasaray Istanbul, a spus pentru Aleph News că exprimarea lui Colțescu a fost una nefericită și îi ia apărarea arbitrului român:
„Cuvântul «negru» nu este o declarație de rasism. Dacă ar fi spus «cioară» sau «țigan», atunci ar fi putut fi acuzat de rasism”.
Multe dintre declarațiile care vin în apărarea lui Colțescu demonstrează că românii nu au educația necesară pentru a nu se comporta sau vorbi rasist în viața de zi cu zi și nici nu știu sau nu vor să recunoscă astfel de acte sau cuvinte. Așa se face că o publicație din Buzău transformă remarca rasistă a lui Colțescu într-o apreciere pozitivă:
„«Ăla negru» nu-i nicio expresie rasistă. «Ăla negru» poate fi oricând personajul pozitiv, apreciat de comunitatea albilor. «Ăla negru» poate fi pilotul de avion, polițistul, medicul, profesorul, muncitorul, fotbalistul, filantropul, salvatorul”.
Astfel, site-ul local dă de înțeles că, din oficiu, lucrătorii de culoare nu pot fi apreciați în meseriile lor decât dacă se remarcă în mod extraordinar, în comparație cu profesioniștii albi.
Presa străină nuanțează
Potrivit lui The New York Times, jucătorii de la echipa franceză erau dispuși să continue partida, dar aceasta a fost întreruptă din cauză că fotbaliștii de la echipa turcă au protestat întrerupând meciul.
National Public Radio aduce în prim-plan reglementările disciplinare UEFA, care se aplică atât oficialilor, cât și jucătorilor și antrenorilor: orice participant care insultă demnitatea umană a unei persoane sau a unui grup de persoane din orice motive, inclusiv culoarea pielii, rasa, religia, originea etnică, genul sau orientarea sexuală, va fi suspendat pentru cel puțin zece meciuri (Art. 14).
Același site american îl citează pe Piara Powar, directorul executiv al rețelei anti-discriminare în fotbal Fare, care a spus că renunțarea la joc a echipelor stabilește un precedent în Europa și arată că mulți jucători s-au săturat de rasismul din fotbal.
The Guardian citează mai multe personalități din fotbalul mondial, printre care José Mourinho, antrenorul echipei Tottenham Hotspur, care a spus că meciul va deveni „destul de iconic” din cauza acțiunilor jucătorilor. În schimb, managerul echipei Benfica, Jorge Jesus, a provocat controverse declarând că pretențiile de rasism în fotbal sunt în prezent „la modă”:
„În zilele noastre, orice se spune despre un negru este întotdeauna un semn al rasismului, iar același lucru despre un bărbat alb nu mai este un semn al rasismului”.
La câteva ore după incidentul de pe stadion, contul de Twitter al lui Colțescu a fost spart de hackeri, raportează Republic World. Imaginea de profil a antrenorului a fost înlocuită de o fotografie cu Pierre Webo, iar apoi a fost scoasă de tot. Hackerii, care păreau să fie turci, au schimbat și biografia lui Colțescu, pentru a include hashtag-ul #notoracism.
#SONDAKİKA
Irkçılık yapan 4. hakem Sebastian Coltescu'nun instagram hesabı hacklendi. pic.twitter.com/KXLomB29MY— birde haber (@birdehaber) December 8, 2020
Printre cei care i-au luat apărarea lui Colțescu în presa online se află și Cosmin Contra, fost antrenor la Dinamo. Pentru Marca, acesta a spus că antrenorul român este controversat, dar nu rasist. El consideră că acel cuvânt pur și simplu „i-a scăpat” antrenorului și că nu a fost un gest intenționat.
Foto: EN24