Rusia se află într-o mare criză geopolitică: Putin și-a pierdut influența în Peninsula Balcanică, după ce 9 din cele 12 state din zonă au semnat aderarea la NATO și toate statele balcanice fac parte din Uniunea Europeană sau urmează să adere.
Conform revistei „The Times”, pe fondul acestei crize, rușii investesc sute de mii de euro pentru finanțarea unui „complot subversiv”, cu scopul de a instiga la violențe și de a destabiliza acordul politic prin care NATO s-ar putea extinde. Acuzațiile vin din partea Greciei și Macedoniei ale căror relații s-au răcit în ultimul timp, tocmai din cauza Rusiei, care încearcă prin orice mijloace să provoace instabilitate în statele europene, prin alimentarea disensiunilor politice.
Scandalul a pornit luna trecută, când autoritățile Macedoniei și ale Greciei au stabilit un acord prin care numele Macedoniei se schimbă in Macedonia de Nord, astfel punându-se capăt unei dispute între cele două țări, care a pus piedică intergrării Macedoniei în UE și NATO. Până acum, Atena a blocat accesul Macedoniei la aderare la NATO, pe motiv că numele ei implică o revendicare teritorială a provinciei grecești Macedonia. În urma apariției acestui acord, grupările ultranaționaliste s-au opus. Conform G4Media: „Surse din sfera informaţiilor au spus că s-au făcut numeroase plăţi către mai mult de o duzină de politicieni macedoneni, naţionalişti radicali şi huligani ai fotbalului implicaţi în protestele agresive împotriva acordului de referinţă convenit cu Grecia referitor la schimbarea numelui Macedoniei înainte de aderarea la NATO. Un raport secret al serviciului macedonean de contrainformaţii care atestă aceste acuzaţii a fost văzut de The Sunday Times. “Acesta este un complot clar şi inconfundabil, menit sa provoace haos şi să oprească NATO din drumul său”, a spus o sursă informată.”
Plățile au fost efectuate prin transferuri bancare și valută traficată din Grecia în Macedonia, iar personajul care este în prim-plan în acest scandal este Ivan Savvidis, un miliardar rus ce își are afacerile în Grecia. Acesta deține cote în portul elen Salonic şi clubul de fotbal PAOK.
În schimb, Rusia neagă că ar avea vreo implicație în Macedonia, chiar dacă a declarat că aderarea la UE nu este în interesul țării. Chiar dacă Rusia se agită prin finanțări ori instigări la violență, nu va putea sa se opună aderării Macedoniei.
“Perturbarea extinderii NATO în regiune face parte dintr-o politică mai amplă care vizează contracararea Occidentului şi în special a SUA. Există destule ocazii în acest sens în Europa de sud-est, unde comunităţi mari vor să se răzbune pe puterile occidentale şi instituţiile sunt slabe”, spune Dimitar Becev, expert în influenţa rusească în Balcani.
Vis-a-vis de Macedonia, Donald Trump a declarat: „Muntenegru are oameni foarte agresivi… ei pot deveni agresivi şi, felicitări, vă aflaţi în Al treilea război mondial”.
Leave a Comment