Un raport realizat de jurnalista Dame Frances Cairncross arată că declinul jurnalismului local este un pericol pentru democrație.
O altă concluzie la care a ajuns analistul menționat anterior – pe lângă importanța jurnalismuljui în sistem – este că Guvernul britanic trebuie să-și ia resposabilitatea de a stopa fenomenul dispariției ziarelor în format fizic prin alocarea unor sume, conform The Guardian.
Cairncross a făcut o paralelă între situația dificilă cu care s-au confruntat firme precum Blockbuster și Kodak – care n-au reușit să treacă în format digital – cu cea ziarelor ale căror profituri au scăzut după ce internetul a început să fie folosit la scară largă: patronii au fost nevoiți să reducă din investiții și un număr mare de jurnaliști a fost concediat, în efortul de a menține marjele de profit.
Pierderea locurilor de muncă, mai argumentează jurnalista, rezultă într-o criză de reflectare a democrației: „Costul jurnalismului de investigație este mare și rareori pare să plătească pentru sine… dată fiind dovada unui eșec al pieței în furnizarea de știri de interes public, intervenția publică poate fi singurul remediu”.
Din cercetare reiese că din 23.000 de jurnaliști, cât erau în 2007, în prezent activează pe teritoriul Marii Britanii doar 17.000 – iar scăderea numărului acestora și a titlurilor va continua.
În urma analizei, Cairncross a mai recomandat și:
- O investigație a autorității de reglementare a concurenței pe piața de publicitate online, care ar analiza dacă Facebook și poziția Google sunt prea dominante.
- Un nou cod de conduită între editori și companii mari de tehnologie, supravegheat de oautoritate de reglementare care s-ar asigura că societățile de tehnologie tratează corect editorii de știri.
- Reduceri fiscale pentru editorii care investesc în jurnalismul de interes public, eventual prin acordarea statutului de caritate unor editori.
- Eliminarea taxei de TVA de 20% pentru abonamentele de știri digitale, prin care paywall-urile să fie în concordanță cu ziarele tipărite.
Dame Frances Cairncross a fost numită în decursul anului trecut de către Guvernul britanic să analizeze modalitățile prin care jurnalismul de calitate ar putea fi protejat.
Leave a Comment