Noua lege a securității adoptată de Hong Kong a făcut ca multe instituții media și activiști să se teamă pentru viitorul lor în regiunea administrativă specială.
Cu o zi înainte de intrarea în vigoare a articolului 23, Radio Free Asia, un post de știri finanțat de guvernul american, a anunțat că își închide birourile din Hong Kong, de teama pedepselor severe introduse prin noua lege privind securitatea națională, conform Semafor.
„Acțiunile autorităților din Hong Kong, inclusiv referirea la Radio Free Asia ca fiind o «forță străină», ridică întrebări serioase cu privire la capacitatea noastră de a opera în siguranță odată cu intrarea în vigoare a articolului 23”, a declarat președintele RFA, Bay Fang.
După cum am explicat într-un articol publicat recent, articolul 23 vine să completeze o lege dură deja existentă, impusă de Beijing după 2020 în urma protestelor antiguvernamentale – cunoscute și sub numele de „Mișcarea Umbrelelor”.
Industria media din Hong Kong a cunoscut represiunea în ultimii ani, unul dintre cele mai mari și mai recognoscibile titluri din regiune, Apple Daily, fiind forțat să se închidă în 2021, iar directorii și fondatorul său au fost arestați. Maya Wang, de la Human Right Watch, a declarat: „Astăzi, locuitorii din Hong Kong sunt cei care se debarasează de cărți și tricouri periculoase”, la fel cum au făcut musulmanii uiguri din Xinjiang în 2017, când opresiunea etnică a Chinei a început să se intensifice.
Există, de asemenea, îngrijorări în rândul sectorului de afaceri din Hong Kong, existând temeri că economia ar putea avea de suferit din cauza exodului de persoane străine pe care legea privind securitatea națională și articolul 23 care a urmat au determinat-o.
Leave a Comment