PSD promovează intens o știre falsă. Cum e pasată vina recursului compensatoriu către Iohannis

PSD insistă să transmită în mod oficial fake news-uri în legătură cu legea privind recursul compensatoriu, care a permis eliberarea înainte de termen din închisori a peste 14.000 de infractori, inclusiv criminali și violatori. Partidul condus de Liviu Dragnea susține în mod fals că vinovați pentru actul normativ sunt fostul ministru al Justiției din Guvernul Cioloș, Raluca Prună, și președintele Klaus Iohannis, în condițiile în care legea a fost inițiată de Guvernul Grindeanu și modificată radical în Parlament la inițiativa și cu voturile PSD, ALDE și UDMR.

”Iohannis nu vrea să se caute vinovații pentru efectele negative ale Legii Prună privind recursul compensatoriu. Doar vinovații nu vor să fie căutați vinovații! Iohannis a promulgat Legea Prună a recursului compensatoriu, fără să o conteste la Curtea Constituțională și fără să o trimită la reexaminare. Iohannis în geacă roșie protesta în stradă să nu se dea grațiere pentru deținuții non-violenți – soluția care rezolva problema aglomerației din penitenciare, fără a pune azi în pericol siguranța cetățenilor. Acum, Iohannis cere Guvernului soluții după ce Premierul Dăncilă a anunțat de aseară că va veni cu soluții pentru a repara problemele Legii Prună”, a scris PSD pe contul oficial de Facebook.

Postarea social-democraților vine după o declarație în aceeași notă făcută marți seară de premierul Viorica Dăncilă la Strasbourg, în cadrul conferinţei de presă susţinută alături de preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

„După cum ştiţi, această lege a recursului compensatoriu a fost iniţiată de guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş şi cred că nu a fost o decizie inspirată la acel moment”, a pretins Dăncilă.

Inclusiv ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a delimitat de legea recursului compensatoriu despre care a spus că, în opinia sa, este neconstituțională. El a explicat marți, într-o postare pe Facebook, că proiectul a fost modificat radical în Camera Deputaților de către PSD, ALDE și UDMR.
”Ministerul Justiției nu a fost de acord cu modificările propuse, luând în considerare și studiul de impact primit de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Camera Deputaților a extins beneficiul și pentru alte criterii. Curtea Constituțională a fost sesizată în controlul a priori. Ministerul Justiției s-a exprimat în sensul că legea este neconstituțională”, a scris Toader pe Facebook.
Într-o postare anterioară, ministrul Toader susținea răspicat: ”Consecințele trebuiesc asumate de către cei care au inițiat, cei care au avizat, de către cei care au validat respectiva lege!”. Fostul ministru al Justiției Raluca Prună a explicat miercuri, într-o intervenție telefonică la RFI „în varianta iniţială (a legii recursului compensatoriu) ar fi ieşit aproximativ 1.700 de persoane, iar acum, potrivit datelor pe care le vedem, au ieşit peste 11 mii”.
Robert Manea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri