Aproximativ 70 de mii de cehi ar fi ieșit pe străzile Capitalei, Praga, pentru a-și manifesta nemulțumirile cu privire la prețuri mari la energie și sancțiunile aplicate Moscovei în urma declanșării războiului din Ucraina. Numai că vocile critice, printre care se numără și cele guvernamentale, susțin că Rusia ar fi putut avea o influență asupra manifestației.
Mișcarea „Czech Republic First” – al cărui nume este, cel mai probabil, inspirat din sloganul folosit de Donald Trump atât în timpul campaniei prezidențiale din 2016, cât și pe perioada în care a fost președinte al SUA – a organizat manifestația pentru a cere încheierea unui nou acord cu Rusia privind, dar și retragerea susținerii acordate Ucrainei. Lista nemulțumirilor continuă, pe ea aflându-se și creșterea prețurilor la energie, dar și sancțiunile aplicate Moscovei ca urmare a invaziei Ucrainei, informează The Guardian.
În rolul de organizatori s-au aflat și partidul de extremă-dreapta Libertate și Democrație Directă (SPD) și partidul comunist care a condus cândva fosta Cehoslovacie.
Fața lui Putin, pe tricourile protestatarilor
„Guvernul lui Fiala [premierul ceh – n.r.] poate fi ucrainean, poate fi de la Bruxelles, dar cu siguranță nu este ceh”, le-a spus protestatarilor Zuzana Majerová Zahradníková, membru al partidului anti-UE, Trikolora.
Manifestații au afișat pancarte cu slogane precum „Ce-i mai bun pentru ucraineni și două pulovere pentru noi”, în timp ce unii manifestanți purtau tricouri care îl lăudau pe președintele rus, Vladimir Putin.
Unele dintre partidele care au organizat mitingul au cerut neutralitate militară și s-au plâns de primirea refugiaților ucraineni în Cehia, a treia țară din UE ca număr de refugiați găzduiți în timpul conflictului din Ucraina.
Rusia influențează politica cehă
Petr Fiala, prim-ministrul ceh, a declarat pentru Euractiv că protestul ar fi putut fi influențat de Kremlin: „Protestul din Piața Wenceslas a fost convocat de forțe pro-ruse, apropiate de poziții extreme și care sunt împotriva intereselor Republicii Cehe. Este clar că propaganda rusă și campaniile de dezinformare apar în mod repetat pe teritoriul nostru și că cineva pur și simplu cedează în fața lor”.
Criticii săi și chiar unii membri ai guvernului său spun totuși că criza energetică și creșterea galopantă a prețurilor este o problemă care, dacă nu este rezolvată în curând, va fi o problemă majoră pentru Republica Cehă. Dar ceea ce spune Falia este, de asemenea, posibil, deoarece influența Rusiei în Cehia nu este nouă.
Cel puțin din 2006, Rusia a folosit în Republica Cehă – ca multe alte state de această parte a Zidului – metode asociate cu zona gri (descrisă ca o fâșie între pace și război, în care unul dintre actorii statali își folosește capacitățile naționale pentru a-l constrânge pe celălalt). Aceasta poate include, dar în mod tradițional nu se limitează la, susținerea opoziției politice, presiunea asupra economiei, activitățile de influență, atacurile cibernetice sau acțiunile agresive al serviciilor de informații. Spre deosebire de războiul hibrid, zona gri nu trece limita spre un război deschis.
Măsurile folosite de Rusia în Republica Cehă au fost lung discutate în cadrul țărilor Occidentale. Centrul European George C. Marshall pentru Studii de Securitate remarca, în 2016, că „în Republica Cehă și Slovacia, campaniile de dezinformare pro-ruse provin din mai multe surse. Mesajele lor pro-Kremlin sunt amplificate prin intermediul unei activități extinse în rețelele de socializare și prin organizarea de evenimente și adunări publice. Aceste activități de dezinformare prezintă narațiuni utilizate frecvent și prezintă un nivel ridicat de similaritate a argumentelor și mesajelor”.
„Scopul campaniei pro-ruse este de a schimba opinia publică împotriva instituțiilor democratice și de a descrie o lume în care Statele Unite intenționează să exercite o poziție de lider global, în care toți politicienii cu orientare occidentală sunt corupți, în care mass-media care nu sunt de convingerea lor sunt părtinitoare, iar viitorul este sumbru, fără speranță și plin de conflicte. În această lume, Rusia apare atât ca salvator, cât și ca autoritate morală, garantul stabilității politice și al păcii”, se mai arăta, la acel moment, în documentul institutului germano-american.
Cu alte cuvinte, influența Rusiei în Cehia nu este ceva ce pare improbabil, deoarece a aplicat aceleași măsuri timp de aproape două decenii. Pe lângă utilizarea propagandei pentru a-și disemina narațiunile, se știe că Rusia se folosește de mișcările de extremă dreapta ca modalitate de destabilizare a țărilor occidentale. Acest protest este similar nu numai prin mesaj, ci și prin organizatori, cu altele care au avut sau vor avea loc în alte țări din Uniunea Europeană.
Leave a Comment