Propaganda rusă susține că NATO înarmează Ucraina cu avioane și tancuri. Imaginile prezentate, vechi de câțiva ani

Tensiunile de la granița estică a Ucrainei sunt portretizate de către televiziunea de stat rusă Rossiya 1 ca fiind generate nu de prezența unui număr mare de soldați ruși la frontieră, ci din cauza activităților militare desfășurate de statele vestice.

În cadrul celui mai popular show difuzat de oficiosul Kremlinului, Vesti Nedeli (”Știrile Săptămânii”), prezentatorul Dmitry Kiselyov a făcut mai multe acuzații nefondate cu privire la NATO, despre care propaganda rusă spune că mobilizează armament militar pe teritoriu ucrainean.

Avionul din Ucraina care, în realitate, aterizase în Alaska

Într-una dintre emisiuni, publicului i-au fost prezentate mai multe imagini cu un avion de transport militar american C-17, care ateriza pe o pistă – din Ucraina, după cum spunea prezentatorul emisiunii, conform BBC.

Însă imaginile erau de fapt de pe site-ul Departamentului american al Apărării, iar pista se afla nu-n Ucraina, ci în Alaska, în cadrul Bazei comune Elmendorf-Richardson. Clipul prezentat de Vesti Nedeli fusese inclusiv manipulat, astfel încât munții observabili în filmarea originilă să nu mai apară.

Tancul adus în 2015 în Bulgaria care ”a ajuns” la Kiev

Kiselyov nu s-a oprit la avionul C-17. Într-un alt segment, televiziunea de stat a prezentat imagini cu un tanc american care era descărcat de pe un avion de transport, în timp ce naratorul afirma că această operațiune ar fi avut loc recent fie în capitala Ucrainei, Kiev, sau în orașul Lviv.

Niciuna dintre variante nu era corectă. În realitate, Russia 1 făcea încă o afirmație falsă, întrucât imaginile – preluate tot de pe site-ul unui organ oficial american – sunt din 2015, când în Bulgaria, la Burgas, a avut loc un exercițiu militar.

Ajută Biden Ucraina doar ca să-și scape fiul?

Acuzațiile de corupție ale familiei Biden în Ucraina nu sunt noi, ele apărând încă de când Joe Biden era vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama. În ciuda faptului că acestea au fost clasate deseori ca fiind teorii ale conspirației, în lipsa dovezilor, asta nu i-a oprit pe Donald Trump și pe fostul său avocat Rudy Giuliani să folosească scandalul în timpul unuia dintre procesule de impeachement ale fostului președinte și ulterior în campania pentru prezidențiale din 2020.

Printre principalele dovezi care au încercat să fie folosite împotriva lui Biden se numără și extrase dintr-o aparentă discuție între Joe Biden și președintele ucrainean de la acea vreme, Petro Poroshenko, în care primul îi promitea celui din urmă susținere financiară în schimbul carierei procurorului care investiga compania Burisma. Pe scurt: înregistrările nu au fost niciodată dovedite ca fiind reale, iar Poroshenko a negat că ar fi existat vreodată o astfel de discuție cu Joe Biden.

Mai mult decât atât, Statele Unite ale Americii au catalogat mai multe persoane implicate în diseminarea teoriei ca fiind apropiate Rusiei sau, după cum este cazul lui Andrii Derkach – un asociat de-ai lui Giuliani -, „un agent rus activ”. 

Deși Joe Biden și-a declarat nemulțumirea față de manipularea acestui narativ pentru ca Rusia să interfereze în alegerile americane de anul trecut, pare că Kremlinul continuă să se folosească de această teorie, în contextul tensiunilor de la estul Ucrainei.

Astfel, George Papadopoulos – fost membru al staff-ului lui Donald Trump și unul dintre cei care au recunoscut că i-au mințit pe agenții FBI cu privire la legăturile sale cu agenți ai guvernului rus – a scris pe Twitter că Joe Biden „oferă ajutor Ucrainei de 150 de milioane de dolari” pentru a „presa Ucraina să renunțe la toate investigațiile penale asupra lui și a fiului său, Hunter”.

Totuși, banii la care face referire fostul asociat al lui Trump au fost aprobați de Congres și chiar de Trump, în timpul mandatului acestuia.

Din ajutorul financiar de 275 de milioane de dolari, cunoscut sub numele de Inițiativa de Asistență în Securitate din Ucraina, 125 de milioane de dolari reprezintă ajutor pentru instruire, echipament și eforturi de consultanță ca parte a angajamentului SUA de a furniza „arme letale defensive pentru a permite Ucrainei să se apere mai eficient împotriva agresiunii rusești”, iar eliberarea acestei sume a fost anunțată de Departamentul de Apărare luna trecută, conform Politifact.

Mai mult decât atât, restul de 150 de milioane de dolari vor fi furnizați atunci când Departamentul Apărării „certifică faptul că Ucraina a realizat progrese suficiente în ceea ce privește reformele cheie în domeniul apărării în acest an, conform cerințelor Legii privind autorizarea apărării naționale”. 

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri