Procesul văduvei jurnalistului Jamal Khashoggi împotriva NSO Group, respins

Un judecător american a respins procesul intentat de văduva jurnalistului Jamal Khashoggi împotriva NSO Group, o companie israeliană care produce programe de spionaj pentru clienți guvernamentali și al cărei program a fost folosit pentru a o spiona.

Motivul invocat de instanță este că reclamanta nu a putut furniza suficiente dovezi pentru a lega cazul de statul Virginia, potrivit The Washington Post.

Pegasus, celebrul spyware dezvoltat de firma israeliană NSO Group, se afla pe două smartphone-uri aparținând lui Hanan Elatr cu câteva săptămâni înainte ca aceasta să se căsătorească cu Khashoggi și să înceapă să locuiască împreună cu el în Virginia. Avocații ei au invocat concluziile unei analize criminalistice efectuate de centrul de cercetare Citizen Lab, cu sediul în Toronto.

Elatr îi acuză pe oficialii din Arabia Saudită că au folosit programul de spionaj Pegasus pentru a o urmări pe ea și pe Khashoggi, înainte ca acesta să fie ucis în octombrie 2018. Reclamanta susține că NSO Group împărtășește responsabilitatea hackerilor din partea Arabiei Saudite.

Firma israeliană, vizată de mai multe procese

Cu toate acestea, la momentul infectării cu spyware-ul, Elatr nu locuia cu Jamal Khashoggi în Virginia. Ea a fost reținută în Dubai de către oficialii din Emiratele Arabe Unite la acel moment.

„Trebuia să se fi întâmplat în Virginia pentru ca această instanță să aibă jurisdicție”, le-a spus Brinkema avocaților lui Elatr. În replică, unul dintre reprezentanții legali ai văduvei jurnalistului a susținut că „întregul motiv pentru care doamna Khashoggi a fost vizată a fost din cauza legăturii sale cu Virginia”, unde locuia Jamal Khashoggi, și că invazia vieții private a continuat în Virginia după ce telefoanele au fost infectate cu Pegasus.

Elatr ar putea încerca să facă apel la decizia judecătorului de respingere a procesului. NSO Group se confruntă cu alte câteva procese privind utilizarea programelor sale de spionaj împotriva jurnaliștilor, avocaților și activiștilor politici din alte țări.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri