Prințul Arabiei Saudite, considerat vinovat pentru moartea lui Khashoggi, câștigă mai multă putere

La aproape trei luni de la moartea brutală a jurnalistului Jamal Khashoggi, prințul moștenitor al Arabiei Saudite – asupra căruia planau suspiciuni privind implicarea sa – câștigă mai multă putere.

Mai precis, tatăl său, regele Salman bin Abdulaziz, a ordonat remanierea Guvernului. Decretul, semnat în decursul zilei de joi, presupune schimbarea din funcții importante cu apropiați de-ai prințului, conform Mediafax.ro.

Pe lista remanierilor se numără și ministrul saudit de Externe. Astfel, Adel al-Jubeir va fi înlocuit de Ibrahim al-Assaf și va ocupa funcția de  secretar de stat în MAE. Serviciul de Securitate va fi condus de Khalid al-Harbi, în timp ce Musaed al-Aiban a fost numit consilier pe probleme de securitate al prinţului.

De asemenea, s-a dispus și restructurarea Consiliului Suprem de Apărare de la Riyad, condus de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman. Acesta mai ocupă și funcția de viceprim-ministru şi ministru al Apărării.

Schimbările de la vârful Arabiei Saudite vin în contextul în care SUA l-a numit responsabil pentru moartea jurnalistului Jamal Khashoggi pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman și a cerut schimbări politice. În timp ce Arabia Saudită neagă implicarea vreunui membru al Casei Regale, și Donald Trump a cerut explicații.

Totodată, deși mai mulți lideri îl consideră vinovat pe bin Salman pentru asasinare, Rusia susține succesiunea acestuia la tron.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri