Primul comentariu al lui Putin despre premiul Nobel câștigat de un jurnalist rus a fost o amenințare

Vladimir Putin a făcut primul său comentariu cu privire la acordarea premiului Nobel pentru pace jurnalistului rus Dimitri Muratov, cunoscut pentru investigațiile sale anti-corupție. În loc de felicitări, liderul de la Kremlin i-a transmis o amenințare voalată.

„Dacă nu încalcă legea rusă și dacă nu dă un motiv pentru a fi declarat agent străin, atunci nu va fi”, a declarat Putin, după ce a fost întrebat dacă poate promite că Muratov nu va fi catalogat agent străin, conform The Independent.

Președintele rus i-a mai spus jurnalistei CNBC Hadley Gamble că dacă Muratov „se ascunde în spatele Premiului Nobel ca un scut pentru a încălca legea rusă, atunci înseamnă că o face în mod deliberat pentru a atrage atenția asupra sa sau din alt motiv”. 

Indiferent de statutul său, fiecare cetățean rus trebuie să respecte legislația în vigoare, a mai spus Putin. În 2012, Rusia a adoptat o lege care permitea autorităților să eticheteze organizații non-guvernamentale și chiar indivizi drept ”agenți străini”. În ultima perioadă, legea a fost folosită exclusiv pentru a reduce la tăcere publicațiile critice la adresa lui Vladimir Putin, precum și pe opozanții politici ai acestuia.

Muratov nu se teme

Publicația Novaya Gazeta este una dintre organizațiile media care a plătit un preț scump pentru a informa publicul. Șase jurnaliști au fost uciși pentru că au arătat excesele statului rus, iar Dimitri Muratov, care este editor-șef al publicației, le-a dedicat premiul Nobel.

În ceea ce privește amenințarea voalată venită din partea lui Putin, jurnalistul a spus că nu se lasă intimidat de guvernul rus.

„Statul poate face ceea ce vrea, dar vom accepta premiul, nu vom renunța la premiu”, a declarat el pentru agenția de știri Interfax. Acesta a mai adăugat că nu este Boris Pasternak, autorul sovietic care a fost obligat de către guvernul rus să renunțe la Premiul Nobel pentru literatură, în 1958.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri