Presa din România a preluat afirmațiile înșelătoare despre ”reclasificarea” pericolului COVID de către Norvegia

În presa din România s-a răspândit o ”declarație” a oficialilor norvegieni, care susțin că pericolul COVID nu este mai mare decât cel al unei gripe obișnuite. Numai că, în goana pentru titluri atrăgătoare, publicațiile online autohtone au uitat să menționeze cel mai important aspect: că totul se datorează vaccinului.

Jumătăți de adevăr

ActiveNews este cel mai bun exemplu pentru cum să te folosești de o jumătate de adevăr pentru (1) a face trafic și (2) pentru a-ți menține agenda anti-vaccin.

Într-un articol publicat acum șase zile, site-ul susține că „Norvegia reclasifică Covid-19: Nu este mai periculos decât gripa obișnuită”, ba chiar că acest lucru este datorat „mutațiilor suferite de-a lungul timpului”. În primul paragraf, ActiveNews ne și întărește ideea, afirmând că „decizia remarcabilă” este „susținută statistic”.

Articolul continuă să menționeze ”mutațiile” suferite, urmând ca abia în al cincilea paragraf, după câteva reclame, să fie menționat vaccinul.

Totuși, e important de menționat și că articolul este luat cu copy-paste din publicația Free West Media, o publicație conservatoare cu știri europene și mondiale, catalogat de mai multe organizații de fact-checking ca fiind „o sursă îndoielnică” din cauza promovării conspirațiilor, propagandei și utilizarea surselor slabe, dar și lipsa de transparență.

Se poate și mai răuȘi

ActiveNews nu e însă singurul site care a ”cules” ce informație a vrut din declarația oficialilor norvegieni. Vorba aia, se întâmplă și la case mai mari… precum Mediafax.

Poate exemplul Mediafax este chiar mai relevant decât cel precedent, dat fiind faptul că în niciunul dintre paragrafe, agenția de știri nu menționează cea mai importantă parte din comunicatul Institutului norvegian de Sănătate Publică: aportul vaccinurilor la reclasificare COVID drept o altă boală respiratorie comună.

Covid-19 este tratată în mass-media drept o boală foarte periculoasă, în faţa căreia vaccinarea în masă şi restricţiile severe sunt aplaudate, în ciuda numărului redus al deceselor, cu excepţia celor survenite în grupurile de risc. Norvegia decide însă că trebuie tratată ca şi alte boli respiratorii, precum gripa sau răceala, deoarece, potrivit Institutului Norvegian de Sănătate Publică, nu este mai periculoasă decât cele menţionate”, este paragraful care deschide articolul de pe Mediafax.ro, publicat pe 27 septembrie.

Ca și în cazul ActiveNews, articolul este copiat parțial de pe site-ul Free West Media. Spun ”parțial” pentru că, spre deosebire de ActiveNews care a dat copy-paste întregului articol, Mediafax a selectat câteva paragrafe care omit să explice motivele pentru care norvegienii s-au putut relaxa.

Mai mult decât atât, asocierea cuvintelor ”COVID”, ”tratată” și ”mass-media” va lăsa impresia că presa are ceva de câștigat de pe urma pandemiei sau a introducerii diferitelor restricții. (Să nu mai vorbim de faptul că COVID chiar este o boală periculoasă în statele unde rata de vaccinare este încă scăzută).

Nici Ziare.com nu a sărit subiectul, pe care l-a redat cu cel mai simplu și clickbaitist titlu: „Norvegia a reclasificat Covid-19 ca fiind o gripa obisnuita”. Articolul este, de fapt, o preluare de pe site-ul Bihon.ro, care la rândul său a preluat articolul publicat de Mediafax, o preluare parțială a articolului de pe Free West Media.

Ce spune Norvegia, în realitate

Conform USA Today, toate afirmațiile ajunse în presa în limba engleză și, ulterior, în cea în română, ar fi pornit de la o interpretare greșită de traducere. Line Vold, director de departament la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, a declarat că afirmațiile răspândite pe internet „sunt probabil o interpretare greșită” a unui interviu în Verdens Gang, un ziar tabloid norvegian.

Citându-l pe Geir Bukholm, director adjunct la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, ziarul a tradus afirmația acestuia drept: „Suntem acum într-o nouă fază în care trebuie să privim coronavirusul ca fiind una dintre mai multe boli respiratorii cu variații sezoniere, spune directorul asistent Geir Bukholm”.

Dar asta nu înseamnă că „boala cauzată de coronavirus și gripa sezonieră sunt similare”, a spus Vold în declarația transmisă USA Today.

Mai mult decât atât, relaxările recente ale Norvegiei au venit pe fondul creșterii ratei de vaccinare. 76% dintre norvegieni au primit cel puțin o doză, în timp ce rata de vaccinare la nivel mondial este de 45%.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri