Presa de stat din Polonia, în mijlocul unui scandal politic între fostul și actualul guvern

Police stand outside the Polish public television TVP building as protesters and Law and Justice politicians gather after Poland's new government took a public news channel off the air and dismissed executives from state media to restore "impartiality," the culture ministry said, in Warsaw, Poland, December 20, 2023. REUTERS/Kacper Pempel

În Polonia, venirea la putere a unui nou Executiv, care își dorește schimbarea sistemului implementat în opt ani de partidul aflat anterior la putere, PiS, stârnește bătălii politice dure. În centrul tensiunilor se află instituțiile media publice, considerate a fi până acum organe de propagandă ale fostului guvern.

În acest conflict s-a implicat și Andrzej Duda, președintele Poloniei și aliat al formațiunii politice PiS. Acesta a anunțat că subvențiile dedicate presei de stat vor fi blocate, conform G4Media.

Declarația lui Duda vine în contextul destituirii de către noul guvern al lui Donald Tusk a conducerii mediei de stat, ca urmare a rezoluției adoptate de Parlament în care era solicitată reinstaurarea imparţialităţii serviciului public de media.

”Nu se poate accepta (deblocarea de subvenţii) având în vedere încălcarea flagrantă a Constituţiei şi a principiilor statului de drept democratic. Mass-media publică trebuie mai întâi să fie reparată în mod fiabil și legal”, a scris Duda pe Twitter, anunțându-și veto-ul planificat.

Instituțiile media de stat pierd astfel  3 miliarde de zloţi, adică aproximativ 691 de milioane de euro.

Duda a mai spus că urmează să prezinte propriul proiect de lege ce include şi alte cheltuieli bugetare, precum o creştere a salariilor profesorilor.

Sub conducerea PiS, mass-media de stat, independentă din punct de vedere constituțional, a fost folosită ca un instrument de propagandă agresiv, atacându-l pe Tusk și opoziția și promovând în același timp opiniile eurosceptice ale partidului de guvernământ. Noile schimbări făcute de Guvernul lui Tusk au amplificat tensiunile politice din țară, liderul de la Varșovia criticând modul în care a fost înlocuită conducerea instituțiilor media de stat.

Până la acest moment, trei oameni ocupă același post, acela de director al televiziunii publice: Tomasz Sygut a fost numit săptămâna trecută după ce ministrul Culturii, Bartłomiej Sienkiewicz, l-a demis pe predecesorul său loialist PiS, în timp ce consiliul de administrație al mass-mediei l-a numit pe fostul deputat PiS Maciej Łopiński în același post. Marți, un al treilea șef, Michał Adamczyk, a fost de asemenea nominalizat de încă un organism, informează Politico.

O măsură necesară. Executarea, pusă la îndoială

De la preluarea mandatului, la 15 decembrie, cabinetul Tusk a concediat și înlocuit imediat directorii televiziunii de stat, ai radioului și ai Agenției poloneze de presă (PAP), a închis cel puțin un post și a anulat programe și filme motivate politic. Acest lucru stârnește îngrijorarea că, la fel ca predecesorul său, noul guvern ar putea să depășească legea pentru a obține ceea ce dorește – chiar dacă acel lucru reprezintă un element important într-un stat democratic.

Preluarea s-a bazat pe faptul că ministrul culturii, Bartłomiej Sienkiewicz, s-a folosit de dreptul comercial pentru a concedia conducerea punctelor de vânzare pe motiv că era reprezentantul legal al unicului acționar al entităților media publice, trezoreria statului. De asemenea, noua coaliție de guvernare a indicat o hotărâre a Curții Constituționale din 2016 care a găsit greșeli în ceea ce privește anumite aspecte ale preluării anterioare a mass-media publice de către guvernul PiS, conform site-ului Notes from Poland.

Cu toate acestea, PiS a susținut că acțiunile lui Sienkiewicz nu au fost doar un atac la adresa libertății și pluralismului mass-media, ci și o încălcare a legii și a Constituției. Personalități importante din partid, inclusiv președintele Jarosław Kaczyński, s-au alăturat protestelor din interiorul și din jurul birourilor mass-media publice.

Totuși, nu numai PiS și-a exprimat îngrijorarea cu privire la aceste măsuri. O serie de experți juridici au pus, de asemenea, la îndoială legalitatea și constituționalitatea acțiunilor lui Sienkiewicz. Fundația Helsinki pentru Drepturile Omului – un ONG care a criticat în mod regulat încălcările statului de drept sub conducerea PiS – a emis la rândul său o declarație în care își exprimă îngrijorarea față de acțiunile noului guvern.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri