Presa de stat chineză s-a grăbit să preia declarația unui biolog elvețian pe numele Wilson Edwards, care afirma pe pagina sa de Facebook că a fost martor la încercările SUA de a politiza eforturile OMS de a descoperi originile coronavirusului.
Numai că o astfel de persoană nu există, după cum a arătat ambasada Elveției în China.
Un fake news
Marți, reprezentanța elvețiană în China a emis un comunicat în care afirmă că nu există niciun cetățean elvețian numit Wilson Edwards și că nu au fost găsite articole academice scrise de vreun biolog cu același nume, conform Hongkongfp.com.
„În ultimele câteva zile, un număr mare de articole de presă și postări pe rețelele sociale care citează un presupus biolog elvețian au fost publicate în China. Deși apreciem atenția acordată țării noastre, Ambasada Elveției trebuie, din păcate, să informeze publicul chinez că aceste știri sunt false”, se menționează în declarația sa.
În plus, persoana din spatele contului afirma că este din orașul elvețian Bern, însă poza folosită la profil, în care apare o clădire istorică, este realizată în Anglia, fiind vorba despre Radcliffe Camera, o bibliotecă din Oxford.
„Contul de Facebook citat că a publicat afirmațiile a fost deschis abia pe 24 iulie 2021 și a postat doar această postare până acum. Are doar 3 prieteni. Este probabil ca acest cont de Facebook să nu fi fost deschis în scopuri de socializare”, mai afirmă ambasada.
Presa chineză s-a grăbit să acuze SUA
Încordarea relațiilor sino-americane pe fondul investigațiilor privind originea COVID-19 a avut ca și urmare lansarea unor campanii ample din partea Chinei pentru discreditarea Statelor Unite ale Americii, în încercarea de a distrage atenția asupra potențialei vine pe care Beijingul o poartă pentru permiterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
„Am impresia că noile planuri ale OMS, care includ audituri de laborator, sunt în mare parte motivate politic”, se arăta în postarea de Facebook preluată masiv de mass-media chineză. Mai mult, autorul a pus sub semnul întrebării independența organismului internațional de sănătate, lăsând de înțeles că America ar fi pus presiuni pentru plasarea propriilor experți în echipa ce se va ocupa de noua investigație.
Postul a citat, de asemenea, o „sursă” spunând că președintele Joe Biden „nu va depune eforturi” pentru „a reconstrui influența SUA în organizație” și „a căuta să domine problemele cheie”.
Presa chineză s-a grăbit să preia afirmațiile și să le introducă în articole prin care America era acuzată că manipulează ancheta OMS. Publicația People’s Daily titra, la o săptămână de la apariția postării de Facebook: „Încercările SUA de a influența raportul, folosind OMS ca intrument politic: biolog elvețian”.
Închipuitul biolog elvețian a dispărut din presa chineză
Până miercuri, trei dintre publicațiile care folosiseră declarația așa-zisului Wilson Edwards ( CGTN, People’s Daily, China Daily) au șters orice mențiune cu privire la biologul elvețian.
Pe de altă parte, Global Times a retras cu totul un articol al CGTN de pe site-ul său, însă copii ale sale sunt încă disponibile în cache.
Leave a Comment