Presa de stat belarusă: Lidera protestelor anti-Lukashenko, reținută la granița cu Ucraina

Unul dintre liderii opoziției din Belarus, Maria Kolesnikova, care a susținut-o pe Svetlana Tikhanovskaya în cursa împotriva lui Lukashenko, ar fi reținută la granița cu Ucraina, anunță presa de stat belarusă.

Aliații săi susțin că Klosnikova a fost ridicată de pe străzile Minskului la începutul acestei săptămâni, împreună cu membrii Consiliului de coordonare, organism înființat pentru realizarea unui eventual transfer de putere pașnic, conform The Guardian.

Însă declarațiile autorităților nu se potrivesc cu informațiile furnizate de presa de stat. Într-un răspuns oferit agenției de presă rusă TASS, autoritățile belaruse afirmă că liderul opoziției a trecut la ora 4 dimineața prin punctul de frontieră Alexandrovka.

Comunitatea internațională și-a exprimat îngrijorarea privind situația Mariei Kolesnikova și a altor protestatari. Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a solicitat „claritate cu privire la locul unde se află și eliberarea tuturor deținuților politici din Belarus”, în timp ce secretarul de stat britanic Dominic Raab a postat pe contul său de Twitter: „Regimul lui Lukașenko trebuie să-i facă întoarcerea în siguranță cea mai mare prioritate. Regimul trebuie să înceteze brutalizarea protestatarilor, să elibereze prizonierii politici și să înceapă dialogul cu opoziția”.

Amintim că o situație similară s-a întâmplat și în cazul fostei contra-candidate a lui Lukashenko, Svetlana Tikhanovskaya. După mai multe zile de proteste, aceasta ar fi fost obligată să plece din Belarus, dând de înțeles că ar fi fost amenințată. Ulterior, ministrul de Externe lituanian a postat pe Twitter că Tikhanovskaya se află în Lituania și că este în siguranță.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri