Presa anti-Putin demască campaniile de dezinformare ale Rusiei în vremea coronavirusului

Campaniile de dezinformare ale Kremlinului sunt demascate de către presa indepedentă din Rusia, care face lumină în modul în care regimul lui Vladimir Putin încearcă să manipuleze publicul rus.

Un portal de știri, investigații și analize, The Insider, a descoperit că una dintre televiziunile controlate de stat repetă un narativ promovat de către Kremlin, în care oamenii de știință din Rusia sunt prezentați ca fiind cei care au făcut descoperirile importante despre noul coronavirus, conform Adevărul.ro.

În plus, Vladimir Putin este portretizat ca fiind curajos și implicat în problemele actuale, întrucât s-a dus într-un spital în care sunt tratați pacienți cu COVID-19. Imaginile cu șeful de stat purtând un combinezon galben și o mască de protecție performantă au ajuns să fie preluate de presa din întreaga lume.

Discursul construit de către Rusia se axează pe un paradox, indicat de East Stratcom Task Force, o unitate a Serviciului de Acțiune Externă al Uniunii Europene și amintit de Europa Liberă: deși epidemia este pusă de mâna omului, instituții precum UE, NATO sau Schengen vor avea de suferi de pe urma lor, ajungând chiar să colapseze.

The Insider sesizează, totuși, că la mijloc ar mai exista un interes pe care Kremlinul îl urmărește: ridicarea sancțiunilor impuse de comunitatea internațională după ce Rusia a anexat Crimeea. Presa pro-Putin împinge în față ideea că revocarea penalizărilor ar fi singura modalitate prin care UE și SUA nu s-ar mai prăbuși din cauza pandemiei de COVID-19.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri