Circulă în momentul de față multe poze și videoclipuri care oferă o imagine a invaziei din Ucraina, însă unele dintre ele se dovedesc a fi complet false. Fie că nu sunt din anul curent, fie că sunt imagini surprinse din alte țări, oamenii de pe rețelele de socializare nu mai au timpul să verifice de două ori clipurile pe care le întâlnesc. Dacă vezi aceste imagini în feed-ul tău sau la știr, atunci să știi că nu surprind invazia rusă care se desfășoară acum în Ucraina.
1. Avion în flăcări
Conform mai multor surse, Ucraina a reușit să doboare câteva avioane militare rusești. Dar nu credeți încă toate fotografiile pe care le vedeți cu aceste avioane doborâte! Această fotografie a fost distribuită pe Twitter, numind avionul ca fiind al șaselea doborât.
Problema e că poza în cauză datează din 1993 și surprinde un MIG care se prăbușeste la un eveniment aeronautic din Anglia.
2. Exercițiu militar
Clipul de mai jos afirmă că trupele rusești s-au parașutat pe teritoriul Ucrainei și încep invazia. Adevărul este că videoclipul datează cel puțin din 2016, de la un exercițiu militar rusesc din Rostov (poți vedea postarea din 2016 aici).
3. Imagini din altă țară
Despe acest clip s-a spus că surprinde un atac cu rachete al Rusiei asupra Kievului.
Clipul arată, de fapt, imagini ale unui baraj de rachete asupra ambasadei SUA din Irak din luna ianuarie.
4. Imagini din 2020
Imaginile surprind un eveniment de la un show aeronautic din 2020. Cu toate acestea, au existat persoane care distribuiau videclipul (pe care îl găsești și pe YouTube, datat 4 mai 2020) spunând că așa arată invazia rusă.
5. Imagini din jocuri video
Unii utilizatori au preluat un clip ce provine dintr-un joc video (ARMA 3), ca să dovedească superioritatea armatei rusești.
Bellingcat, prin vocea fondatorului ei, a indetificat aceste imagini ca fiind luate din ARMA 3.
Pentru a vedea lista completă cu imaginile și videoclipurile fake care circulă acum pe social media, poți vizita site-ul Gizmodo.
Leave a Comment