Istoria fake news-ului așa cum îl știm noi a început în 2016, odată cu campania prezidențială a lui Donald Trump. Cu toate astea, estul Europei a fost bombardată cu manipulări ale mediei încă din 2014, odată cu începerea crizei din Ucraina, după cum spune chiar Olga Yurkova aici.
Pentru a lupta cu dezinformările apărute în spațiul est-european despre Ucraina, mai mulți jurnaliști s-au unit și au creat StopFake.org, un site tradus în 11 limbi (printre care și româna), care a reușit să devoaleze peste o mie de știri false despre Ucraina.
Necesitatea acestui site a venit odată cu valul de dezinformări finanțat de Kremlin, în contextul în care procesul de apropiere a Ucrainei de Uniunea Europeană a fost cel puțin pus pe pauză, dacă nu împiedicat, apoi a fost abrogată legea privind bazele politicii de stat în domeniul lingvistic, lege care a conferit limbii ruse statut de limbă regională în 13 (din 27) regiuni administrative ale Ucrainei. În contextul implicării directe a Rusiei în susținerea grupurilor proruse, care doreau alipirea peninsulei Crimeea de Federația Rusă, dezinformăriile despre statul învecinat cu România au luat amploare.
Olga Yurkova mărturisește că redacția site-ului a descoperit 18 narative despre Ucraina, printre care: că este un stat fascist, că e un eșec, că guvernarea a fost preluată în urma unei lovituri de stat și așa mai departe.
Revenind la site, versiunile în rusă, ucraineană și engleză sunt mult mai actualizate decât restul. În limba română, de exemplu, postările se încheie în 2016, iar secțiunea ”Instrumente” are doar trei articole, care sunt însă extrem de folositoare pentru oricine dorește să se ferească de dezinformări: ”Cum să găsiţi informaţii pe Facebook”, ”Cine a fost primul sau cum să căutaţi sursa fotografiei” și ”Sfaturi pentru căutare rapidă pe Google”.
Recomandăm totuși folosirea versiunii în engleză, care are chiar și un quiz scurt, care pune la încercarea capacitatea de a distinge un fake news despre Crimeea de un adevăr, dar și un joc de bingo care poate fi downloadat. Există chiar și un ghid pentru jurnaliști pentru a detecta fake news, realizat de UNESCO.
Leave a Comment