Postul RT a fost interzis în Letonia pentru legăturile cu un mogul aflat sub sancțiunea UE

Lenotia a interzis recent postul de televiziune RT, considerat a fi unul dintre organele de propagandă ale Kremlinului, pe motiv că aceasta ar fi controlată de către un mogul de presă aflat sub sancțiunea Uniunii Europene.

Consiliul Național al Letoniei pentru Mass-media Electronică afirmă că serviciile secrete ar fi furnizat informații privind legătura dintre Dmitry Kiselyov și postul de televiziune în cauză. Autoritățile susțin că există dovezi care indică că RT s-ar afla sub ”controlul efectiv” al mogulului, arată Reuters.

„Am luat decizia pe baza informațiilor de care dispunem că aceste programe (TV) sunt sub controlul de fact al lui Dmitry Kiselyov”, a spus Ivars Abolins, președintele Consiliului, într-o declarație de presă.

Pe lângă RT, care prezintă programe de știri, a mai fost închise și RT HD, RT Arabic, RT Spanish, RT Documentary, RT Documentary HD, și RT TV

În 2014, Uniunea Europeană l-a inclus pe Dmitry Kiselyov pe lista persoanelor care trebuie sancționate pentru rolul acestuia în „propagandă guvernamentală care susținea desfășurarea forțelor ruse în Ucraina”.

Acuzațiile aduse de către Consiliul Național al Letoniei pentru Mass-media Electronică au fost negate vehement atât de RT, cât și de Kiselyov. Prezentatorul TV a ridiculizat afirmațiile, spunând că la mijloc a intervenit o confuzie lingvistică.

Kiselyov conduce grupul media de stat Rossiya Segodnya, care include agenția de știri RIA Novosti și serviciul de știri Sputnik. În rusă, ”Rossiya Segodnya” înseamnă ”Russia Today” (”Rusia astăzi”) și, cu toate că RT a fost fondat de RIA, a fost cu mult înainte ca Kiselyov să preia conducerea organizației media.

Într-un interviu acordat radioului Govorit Moskva, jurnalistul a afirmat: „Asta dovedește prostia, incompetența și rusofobia celor din Letonia care iau astfel de decizii”. Mai mult decât atât, Kiselyov a sugerat că RT ar merita niște scuze și să fie difuzat iar.

RT a adoptat o poziție similară în răspunsul formulat pentru Reuters: „Felicităm serviciile secrete din Letonia și consiliul național de mass-media pentru că, în cele din urmă, au putut apăra întreaga populație arabă și spaniolă a țării de către RT, «cel mai influent canal de propagandă rusesc»”.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri