Platformele din mediu online au la dispoziție o oră pentru a șterge postările care au un conținut terorist și trebuie să se asigure că publicarea acestor nu va fi o acțiune recurentă.
Afectate de această lege a Uniunii, care a intrat în vigoare marți, vor fi și serviciile de cloud, de muzică sau livestream, nu doar platformele social media. Autortățile statale (de la poliție și până la ministerele de interne), dar și Europol pot trimite cereri către companii pentru a șterge postări considerate a fi teroriste. Conform Politico, pentru a fi calficată drept „teroristă”, o postare trebuie să conțină incitare la violență, glorificarea atacurilor teroriste, promovarea grupărilor teroriste sau instrucțiuni cu privire la modul de comitere a unui atac.
UE spune că platformele digitale vor avea la dispoziție o oră pentru a se conforma normelor legislative și să elimine aceste postări ilegale. În plus, utilizatorii ale căror postări ajung să fie eliminate vor avea dreptul să conteste această mișcare. În cazul în care companiile tech nu reușesc să combată conținutul considerat terorist, acestea pot fi sancționate cu o amendă de până la 4% din veniturile globale.
Legea a fost adoptată în 2021, însă de-abia acum intră în vigoare. Regulamentul UE privind conținutul terorist urmărește să oprească propaganda teroristă pe rețelele de socializare și live-urile făcute de teroriști atunci când comit atacuri, așa cum s-a întâmplat în Noua Zeelandă.
Există și voci, printre care Federația Europeană a Jurnaliștilor, care atrag atenția că legea trebuie perfecționată pentru că, în actuala formă, libera exprimare sau libertatea presei ar putea fi afectate.
Leave a Comment