Interesul pentru NFT-uri a scăzut constant de la finalul anului trecut și până acum. Piața pentru aceste bunuri digitale s-a contractat considerabil atât din cauza inflației globale, cât și din cauza naturii speculative a bunurilor de tip crypto.
Dacă în septembrie 2021 vânzările medii zilnice urcau la 225.000, săptămână asta vânzările de-abia au atins 19.000, conform datelor The Wall Street Journal. O micșorare de peste 90% care se reflectă și în numărul în scădere de portofele digitale dedicate NFT-urilor (de la peste 100.000 în noiembrie 2021 la 14.000 la începutul acestei luni).
NFT-urile nu sunt singurele bunuri digitale care se confruntă cu o scădere considerabilă. În aceeași situație se găsesc și criptomonedele, Bitcoin fiind exemplul care reflectă cel mai bine starea pieței crypto; Bitcoin a pierdut peste 40% a pierdut din valoarea sa de la finalul lui noiembrie 2021, lună în care a înregistrat un maxim istoric de 69.000 de dolari.
Inflația și ratele crescute ale dobânzilor cuplate cu specula care este răspândită în piața bunurilor digitale a făcut ca atât criptomonedele, cât și NFT-urile (mai ales) să devină elemente neatractive pentru oameni.
Pe lângă interesul tot mai subțire de care se bucură NFT-urile pe piața liberă, mai există un element care îngreunează existența acestor bunuri digitale: dezechilibrul dintre cerere și ofertă. Conform unei analize Chainalysis citată de WSJ, există aproape cinci NFT-uri pentru fiecare cumpărător. Până la sfârșitul lunii aprilie au fost vândute puțin peste 9 milioane de NFT-uri, care au fost cumpărate de 1,8 milioane de persoane.
Asta se reflectă, acum, în prețurile mult mai mici cu care NFT-urile se tranzacționează față de alte perioade. Cel mai bun exemplu este al NFT-ului cu primul mesaj postat pe Twitter (al fondatorului Jack Dorsey) care s-a vândut în martie 2021 cu 2.9 milioane de dolari, iar în luna aprilie a acestui an nu a putut trece de 13.940 de dolari. Proprietarul NFT-ului a spus că nu-și face griji cu privire la această fluctuație, însă reconsideră vânzarea bunului.
E greu de prezis cum va arăta piața NFT-urilor în viitor, însă experții sunt de părere că cele care vor avea succes vor fi cele care au și o utilitate practică, nu doar elementul artizanal.
Leave a Comment