Peste 30 de jurnaliști au fost arestați în timpul protestelor din Rusia

Cel de-al doilea weekend de proteste pro-Navalnîi s-a încheiat, iar autoritățile nu au fost mai blânde nici de această dată. Arestările au continuat, chiar și când a fost vorba de reprezentanții presei.

Uniunea Jurnaliștilor din Rusia, o organizație care protejează interesele lucrătorilor din mass-media, afirmă că din 4.400 de persoane reținute, 35 sunt jurnaliști, informează Digi24.

Un videoclip postat pe social media arată forțele de ordine ruse cum bat un jurnalist care, în mod evident, poartă vesta folosită la identificarea celor din presă. Jurnalistul, Georgy Markov, ar fi susținut că poliția a folosit un pistol cu șocuri asupra sa.

Pentru Navalnîi, presa este un vehicul important. Cu ajutorul acesteia sunt făcute publice abuzurile regimului, arestările ilegale și folosirea disproporționată a forței. Din nefericire, arestarea jurnaliștilor ruși nu este o lacună în pregătirea celor care polițiștilor care intervin, ci face parte din planul Kremlinului de a distruge “infrastructura” echipei lui Navalnîi, afirmă și RFE.

Cum vede comunitatea internațională protestele din Rusia

În fața abuzurilor și a tacticilor crude folosite de autoritățile ruse, comunitatea internațională a cerut Moscovei să înceteze.

Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene a declarat într-o postare de pe Twitter că deplânge „detențiile pe scară largă și utilizarea disproporționată a forței” împotriva protestatarilor și jurnaliștilor din Rusia și că țara „trebuie să își respecte angajamentele internaționale”.

În plus, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Statele Unite „condamnă utilizarea persistentă a tacticilor dure împotriva protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor de către autoritățile rusești pentru a doua săptămână consecutivă. Reînnoim apelul nostru pentru ca Rusia să elibereze pe cei reținuți pentru exercițiul uman drepturi, inclusiv Aleksei Navalny”.

Pe de altă parte, Rusia continuă să pară de neclintit, afirmând chiar că Statele Unite ale Americii sunt de vină pentru violentele de pe străzi. Ministrul rus al Afacerilor Externe susține că SUA este vinovată de „interferență grosolană”.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri