Parlamentul European acuză Comisia UE că folosește programe de inteligență artificială pentru a-i răspunde la întrebările interinstituționale. Suspiciunile au apărut în urma calității slabe a răspunsurilor, iar fapt prezentat de Roberta Metsola, președinta PE, într-o discuție cu alți oficiali europeni.
Întâlnirea, una privată între președinta PE și președinții grupurilor politice, a fost concentrată pe relația dintre Comisia Europeană și Parlament, una tot mai tensionată. Metsola a spus că va strânge mai multe exemple de răspunsuri de slabă calitate considerate a fi generate de programe AI și le va trimite Comisiei pentru a le clarifica, conform unor surse din cadrul întâlnirii, citate de Politico.
Singura poziție publică pe care Parlamentul European o are cu privire la aceste suspiciuni se referă strict la calitate răspunsurilor și la faptul că se întârzie foarte mult până le primește.
„Ceea ce pot spune în general este că atât calitatea răspunsurilor la întrebările scrise, cât și promptitudinea răspunsurilor au fost probleme de lungă durată”, a afirmat un purtător de cuvânt al PE.
Comisia admite că folosește programe AI
Asta nu e chiar o noutate – la finalul anului trecut Comisa anunța că va folosi o versiune specială a ChatGPT (numită GPT@EC), care „poate ajuta personalul Comisiei să redacteze texte, să rezume documente, să facă brainstorming, să dezvolte cod software și multe altele”.
Sigur, printre utilizările prezentate atunci nu se numără și cele legate de relația cu alte instituții europene, însă e clar că folosirea modelul AI poate fi suficient de maleabilă încât să cuprinde chiar și astfel de aspecte.
Comisia afirmă că folosește tehnologia pentru a sorta anumite întrebări, însă, bineînțeles, nu amintește de redactarea vreunui răspuns cu ajutorul acesteia.
„Inteligența artificială este testată în prezent, de exemplu, pentru alocarea corectă a întrebărilor între serviciile Comisiei sau pentru identificarea răspunsurilor formulate anterior care ar putea fi relevante pentru un caz specific”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Politico.
Suspiciunile Parlamentului European, dacă se adeveresc, ar fi o nouă lovitură de imagine pentru executivul condus de Ursula von der Leyen, când vine vorba de gestionarea tehnologiei, după ce a fost deja criticată de Parlamentul European pentru atitudinea tot mai servilă fața Big Tech.
Leave a Comment