Papa Francisc a canonizat un jurnalist cunoscut pentru rezistența anti-nazistă

VATICAN CITY, VATICAN - MARCH 27: Pope Francis waves to the crowd as he drives around St Peter's Square ahead of his first weekly general audience as pope on March 27, 2013 in Vatican City, Vatican. Pope Francis held his weekly general audience in St Peter's Square today (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Fost jurnalist, preot și scriitor, Titus Brandsma, care a murit în lagărul de concentrare nazist Dachau în 1942, a fost canonizat de capul Bisericii Catolice, Papa Francisc, pe 15 mai, fiind recunoscut efortul acestuia de a rezista împotriva regimului totalitar și sângeros al lui Hitler.

Conform AFP, alături de Titus Brandsma au fost canonizate alte 9 personalități însemnate. Canonizarea este un ritual catolic important prin care se sanctifică personalități marcante ale propriei biserici pe lista sfinților. Oamenii canonizați sunt considerați demni de urmat pentru a duce o viață corectă care respectă doctrina creștină. 

Ambasadorul Regatului Olandei la Sfântul Scaun, Carloine Weijers, a salutat favorabil decizia instituției religioase, afirmând că: „Duminică, Titus va fi primul jurnalist canonizat ca sfânt în sensul contemporan”, conform Vatican News, organ de presă administrat de Dicasterul pentru Comunicare a Bisericii Catolice.

Împotriva regimului nazist

Titus Brandsma a fost un jurnalist, preot și scriitor olandez născut în 1881, care a criticat regimul nazist chiar dinaintea ocupării Germaniei a Olandei. A considerat nedrepte legile menite să discrimineze instituțional evreii, iar, ulerior, care au condus la masacrarea în masă a acestora, la infamul holocaust.

În 1942, când Olanda cedea armatei germane, Titus a pus presiune organelor de presă olandeze să nu difuzeze propaganda nazistă și, în consecință, a fost arestat. I s-a oferit oportunitatea de a duce o viață liniștită drept preot, dacă își retrăgea poziția că mesajele regimului hitlerist nu trebuie publicate. Acesta a refuzat propunerea și, uletrior, a fost omorât într-un câmp de concentrare din Dachau, după ce i s-a fost injectat acid carbolic.

Canonizarea survine în urma acțiunii care poate fi numit chiar eroică al decedatului jurnalist olandez, aceea de a rezista presiunii naziste pentru a combate directiva instituțională nejustificată a Germaniei, deși acest comportament a fost unul periculos și păgubitor. Ambasadorul Dreptului Omului al MAE al Regatului Olandei, doctorul Bahia Tahzib-Lie, consideră că cele realizate de Brandsma sunt dovada „iubirii” asupra semenilor, citat prezentat tot de Vatican News.

Anahara Yuuki:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri