Odată cu pandemia de coronavirus, nevoia oamenilor de a se informa a crescut – lucru care se vede în statistici: consumul de presă s-a mărit cu 20% de la începutul crizei epidemiologice.
Un studiu realizat de Reuters Institute for the Study of Journalism arată că publicul se bazează cel mai mult pe informațiile oferite de doctori, oameni de știință și experți în Sănătate, indiferent de grupa de vârstă, nivelul de educație și țara de provenință. Organizațiile locale și internaționale, precum OMS, se bucură și ele de o încredere mai mare din parte populației.
Pe de altă parte, respondenții au declarat că sunt ceva mai sceptici la informațiile de pe social media. Diferențele de încredere variază în funcție de platformă, cele mai nesigure știri fiind considerate a fi cele primite pe platformele de mesagerie (precum WhatsApp). Întrebați dacă și când au luat contact cu dezinformare despre COVID-10, aproximativ o treime din cei intervievați (din șase țări) consideră că au văzut multe informații false în ultima săptămână.
Atunci când vine vorba de presă, majoritatea oamenilor din Argentina, Germania, Coreea de Sud, Spania, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite al Americii afirmă că au reușit să înțeleagă mai bine evenimentele actuale prin intermediul organizațiilor mass-media. Există însă și excepții: aproximativ unul din 3 consideră că pandemia a fost exagerată de presă.
Mai mult decât atât, persoanele cu un grad mic de educație sunt mai puțin predispuse să caute informații despre coronavirus și măsurile de prevenție din presă, bazându-se pe social media. O analiză arată că persoanele care citesc frecvent presa au putut să răspundă corect la mai multe întrebări despre SARS-CoV-2, cu excepția celor din Spania și Argentina.
În ceea ce privește încrederea în autorități, în Statele Unite ale Americii s-a observat că există o diferență clară între stânga și dreapta politică: în timp ce oamenii din stânga spectrului politic au mai multă încredere în mass-media, oamenii din dreapta au încredere mai mult în guvern.
Raportul Reuters Institute a fost realizat în șase țări (SUA, Anglia, Spania, Argentia, Coreea de Sud și Germania) în perioada martie – aprilie 2020, când criza epidemiologică se afla în primele faze.
Leave a Comment