OpenAI, dezvoltatorul american de inteligență artificială, este evaluată la 300 de miliarde de dolari, după o nouă rundă de investiții. Aprecierea este un alt pas pe care OpenAI îl face pentru a se transforma dintr-o structură non-profit, într-o companie for-profit convențională.
Succesul OpenAI se bazează, bineînțeles, pe toate serviciile pe care dezvoltatorul le-a prezentat public în ultimul an, unele chiar integrate în noile versiuni ale ChatGPT. Însă e greu de ignorat întregul trend ”Ghibli”, început de utilizatorii de pe X, fosta Twitter, în care generau imagini ce copiau stilul faimosului studio de animație din Japonia.
Runda de evaluare a OpenAI a venit după ce trendul s-a viralizat și a ajuns în toate colțurile internetului, fapt ce sigur a jucat un rol în aprecierea colosală a companiei. Dincolo de problemele legale pe care copierea animațiilor studioului Ghibli le-ar presupune, OpenAI (prin ChatGPT) a fost în centrul atenției în ultima săptămâna – o publicitate binevenită pentru orice rundă de investiții.
Conform Financial Times, Sam Altman și echipa sa au la dispoziție până la finalul anului să finalizeze tranziția către o companie for-profit, altfel riscă să piardă o parte din investițiile promise. Până atunci, însă, OpenAI are pregătite o serie de noi servici pe care le pregătește pentru public.
Una dintre ele este deja în efect – versiunea gratuită a ChatGPT a fost actualizată cu cea mai recentă tehnologie de generare de imagini, cea care a dus la trendul ”Ghibli” și care era rezervată doar pentru abonații variantei premium a chatbotului.
Celălalt anunț se referă la un model ”open-weight”, o versiune mai simplă și mai ieftină a ChatGPT, care reprezintă răspunsul direct al companiei pentru DeepSeek. Acest model mai simplu (un fel de open-source, dar cu date limitate) a început să fie pregătit după ce DeepSeek a făcut valuri în industria tech din SUA.
Deși OpenAI a pornit ca un start-up non-profit, popularitatea ChatGPT, a programelor AI în general și parteneriatul de miliarde de dolari cu Microsoft au împins compania într-o direcție în care asigurarea de investiții nu a mai putut fi ignorată. Acest lucru nu a fost pe placul tuturor celor care au fost în companie încă de la început, iar o parte dintre ei au ales să plece. Printre ei se numără nume grele precum co-fondatorul companiei, Ilya Sutskever, și Mira Murati, ce a ocupat funcția de director de tehnologie (CTO).
Leave a Comment