OpenAI se pregătește să lanseze un browser web pentru a concura cu Google Chrome

OpenAI, compania din spatele ChatGPT, se pregătește să lanseze un browser web care să concureze cu Google Chrome. Serviciul va avea la bază inteligența artificială a companiei și este menit să schimbe modul în care oamenii caută informații pe internet.

Dacă reușește să convingă publicul de eficiența produsului lor, OpenAI ar putea pune presiune pe unul dintre cele mai importante componente a sistemului de venituri din publicitate al Google. Chrome ocupă această poziție pentru că este principalul mod prin care Google colectează date și informații despre utilizatori, care sunt apoi folosite pentru a personaliza reclamele și pentru a le direcționa unde trebuie.

Conform unor surse interne citate de Reuters, browserul OpenAI este conceput pentru a păstra interacțiunile utilizatorului într-o interfață de tip chat, exact cum e și pentru ChatGPT – decizie ce va elimina hiperlinkurile și site-urile prin care utilizatorii ar trebui să le parcurgă într-un browser obișnuit.

Browserul ar urma să fie lansat în următoarele săptămâni, iar scopul din spatele acestei mișcări este de a oferi OpenAI acces direct la piesa de rezistență a succesului Google: datele utilizatorilor. În loc să se bazeze pe informațiile publice pe care le ia de pe internet (fără acordul nimănui, bineînțeles) sau pe datele colectate de ChatGPT, OpenAI vrea să aibă propriul set de date personale extrase din comportamentul utilizatorilor care caută diferite lucruri pe net.

Dacă va reuși să imite modelul de business al Google, atunci OpenAI își va asigura venituri deloc neglijabile din publicitate, însă asta depinde de cât de doritori vor fi oamenii să folosească un browser ce funcționează exclusiv pe baza unui model de inteligență artificială. Una e să îl întrebi pe ChatGPT să te ajute cu informații legate de un subiect, alta e să cauți ceva specific pe net, iar inteligența artificială să vină cu informațiile relevante și corecte pentru căutarea ta.

Nu este o premieră faptul că OpenAI se arată dispusă să intre pe piața de browsere web, chiar dacă este una inegală unde Chrome domină clar. În urma procesului antitrust din SUA, care a stabilit că Google dispune de un monopol în domeniul căutărilor online, gigantul american ar putea fi obligat să ia anumite măsuri prin care să soluționeze problema – printre care vânzarea Chrome. OpenAI s-a arătat interesată și a declarat că va cumpăra Chrome, dacă Google va fi forțată să vândă popularul browser.

Oricare va fi viitorul acestui browser, nu sunt sigur că îmi doresc ca OpenAI, care a decis să reducă timpul, dar și resursele destinate testării siguranței modelelor AI, să fie unul dintre principalii jucători de pe piața de căutari online. Problema dezvoltării sigure și etice a inteligenței artificiale este una cât se poate de serioasă, însă, din păcate, subiectul pare tot mai ignorat de marile companii tech și de guvernele din jurul lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *