OpenAI publică o serie de emailuri pentru a infirma acuzațiile lui Elon Musk

OpenAI a răspuns, oficial, acuzațiilor lui Elon Musk cu privire la încălcarea principiilor fondatoare. Conducerea companiei spune că Musk știa de intenția OpenAI de a deveni o companie normală de tech și chiar a sugerat ca Tesla să absoarbă organizația. Sam Altman, împreună cu ceilalți fondatori, au publicat o serie de emailuri în care arată intențiile lui Musk.

Într-o postare pe blogul oficial al OpenAI, co-fondatorii companiei (printre care se numără Sam Altman, Greg Brockman și Ilya Sutskever) spun că Elon Musk știa că OpenAI trebuie să-și caute finanțare și chiar s-a oferit să suplinească restul de banii până la un miliard de dolari.

Când au înființat OpenAI la sfârșitul anului 2015, Greg și Sam au planificat inițial să strângă 100 de milioane de dolari. Elon a declarat într-un e-mail: «Trebuie să mergem cu o cifră mult mai mare decât 100 de milioane de dolari pentru a nu părea fără speranță… Cred că ar trebui să spunem că începem cu un angajament de finanțare de un miliard de dolari… Voi acoperi tot ceea ce nu oferă oricine altcineva»”, a declarat OpenAI, citând un schimb de e-mailuri între Musk și Altman.

Musk a mers mai departe de atât și a cerut ca OpenAI să fie absorbită de Tesla pentru că, spunea el, asta era singura cale prin care compania putea să facă rost de bani și să țină piept competiției Google. În acest caz, el ar fi dorit să devină CEO și să conducă OpenAI.

La sfârșitul anului 2017, noi și Elon am decis că următorul pas pentru misiune era crearea unei entități for-profit. Elon dorea să dețină pachetul majoritar de acțiuni, să dețină controlul inițial al consiliului de administrație și să fie CEO. În mijlocul acestor discuții, el a suspendat finanțarea. Nu am putut conveni cu Elon asupra termenilor privind o entitate for-profit, deoarece am considerat că era împotriva misiunii ca o persoană să dețină controlul absolut asupra OpenAI. Elon a sugerat atunci, în schimb, să fuzioneze OpenAI cu Tesla. La începutul lunii februarie 2018, Elon ne-a transmis un e-mail în care ne sugera că OpenAI ar trebui «să se atașeze la Tesla ca vacă de muls»”, se arată în postarea OpenAI.

Elon Musk a acuzat dezvoltatorul ChatGPT de faptul că își încalcă principiile fondatoare și că a devenit o companie subsidiară a Microsoft. Echipa de avocați a miliardarului a înaintat o plângere către o instanță din SUA, în care reclamă o încălcare a obligațiilor contractuale.

Totuși, contractul la care Musk face referire în plângere, de fapt, nu există. Acesta ar trebui să fie acordul de înființare (denumit ”Founding Agreement” în proces), însă el nu e scris nicăieri și nu a presupus vreo înțelegere formală între OpenAI și finanțatori. Chiar în plângere, echipa lui Musk admite că acordul a fost schițat în e-mailurile dintre Musk și reprezentanții companiei.

Deznodământul acestui proces va fi interesant de urmărit pentru că imaginea OpenAI ar putea avea de suferit. Scandalul demiterii lui Sam Altman de la finalul anului trecut oricum a șubrezit identitatea impecabilă a companiei.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri