OpenAI lansează un program de colaborare cu guvernele din întreaga lume, numit OpenAI for Countries (OpenAI pentru țări), menit să asigure o dezvoltare uniformă a infrastructurii AI. Proiectul ar pune în prim-plan compania condusă de Sam Altman, care ar lua fața altor modele de inteligență artificială.
Prin acest program, OpenAI va colabora cu guvernele pentru a le sprijini să construiască centre de date locale, dar și să personalizeze anumite produse ale companiei, inclusiv ChatGPT, pentru anumite limbi sau cerințe regionale. La asta s-ar adăuga și crearea unui fond național sprijinit nu doar de guverne, ci și de OpenAI pentru a crea diverse sisteme AI naționale capabile să ajute în probleme specifice fiecărei țări.
Întregul plan e susținut și finanțat de Stargate, investiția colosală de 500 de miliarde de dolari promisă de administrația Trump împreună cu alte entități private. Deși inițial Stargate era destinat SUA, direcția pare să se îndrepte spre o susținere a infrastructurii AI la nivel global. Acest lucru ar asigura, bineînțeles, prioritate OpenAI și modelelor vestice de inteligență artificială, cu precădere cele americane.
„Multe țări ne-au cerut să le ajutăm să construiască infrastructuri similare de inteligență artificială – vor propriul lor Stargate și proiecte similare. Acum este clar pentru toată lumea că acest tip de infrastructură va fi coloana vertebrală a creșterii economice și a dezvoltării naționale viitoare […] Dorim să ajutăm aceste țări și, în acest proces, să răspândim inteligența artificială democratică, ceea ce înseamnă dezvoltarea, utilizarea și implementarea inteligenței artificiale care protejează și integrează principiile democratice de lungă durată”, declarat OpenAI în anunțul oficial al lansării proiectului.
Declarația nu folosește termeni ca ”democrație” sau ”democratizare” la întâmplare. OpenAI vrea să se asigure că modelul ChatGPT va avea întâietate în fața modelelor din alte țări, precum China.
Chiar dacă DeepSeek sau China nu sunt numite direct, OpenAI afirmă că rolul său e de a oferi sprijin pentru „țările din întreaga lume care ar prefera să se bazeze pe sisteme democratice de inteligență artificială și pentru a oferi o alternativă clară la versiunile autoritare ale inteligenței artificiale”.
Ambiția globală a OpenAI e interesantă, mai ales acum când a decis să rămâne o organizație nonprofit. O mică modificare a fost introdusă pentru a permite strângerea de fonduri mult mai ușor în viitor, însă statutul de nonprofit nu e afectat. Decizia a venit după critici dure care acuzau compania că va renunța la misiunea sa de a păstra o dezvoltare sigură și precaută a programelor AI, așa cum o cere obiectivul nonprofit.
Problema e că OpenAI a decis deja să reducă timpul, dar și resursele destinate testării siguranței modelelor AI, manieră care ridică mari semne de întrebare în legătura cu viitorul dezvoltării sigure și etice a inteligenței artificiale, acum și la scară globală.
Leave a Comment