Oficiali ai ONU solicită o anchetă privind uciderea jurnalistei Al Jazeera Shireen Abu Akleh

Mai mulți oficiali de rang senior din cadrul Organizației Națiunilor Unite solicită să fie deschisă o investigație transperentă în legătură cu moartea jurnalistei Al Jazeera Shireen Abu Akleh, ucisă în timpul unui schimb de focuri între protestatari palestinieni și forțele israeliene.

Una dintre vocile care solicită concluzii clare în acest caz este directorul-general al UNESCO, Audrey Azoulay. Oficialul a condamnat uciderea jurnalistei, care a avut loc „în ciuda faptului că purta o jachetă pe care scria cuvântul «presă»”, informează site-ul ONU.

„Uciderea unui lucrător de presă clar identificat într-o zonă de conflict este o încălcare a dreptului internațional. Fac un apel autorităților competente să investigheze această crimă și să-i aducă pe cei responsabili în fața justiției”, a mai spus Azoulay într-un comunicat.

O solicitare similară a venit și din partea  responsabilului ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu. Tor Wennesland a cerut deschiderea unei investigații, afirmând că „lucrătorii media nu ar trebui să fie niciodată vizați”. 

Nu în ultimul rând, secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat îngrozit de tragicul eveniment. Oficialul a condamnat orice atac asupra jurnaliștilor, subliniind că aceștia nu trebuie să fie ținta violențelor.

„Lucrătorii din mass-media ar trebui să își poată desfășura munca în mod liber și fără hărțuire, intimidare sau teama de a fi vizați”, se arată în comunicat.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri