Un judecător federal a decis că arta generată cu ajutorul inteligenței artificiale nu poate cădea sub incidența legii copyright. Instanța a stabilit că drepturile de autor se aplică doar atunci când o persoană contribuie la crearea operei de artă.
Procesul fusese deschis de un om ce a dat Biroul pentru drepturi de autor al SUA în judecată pentru că instituția a refuzat să-i acorde copyright pentru o lucrare generată de un program AI. The Verge afirmă că instanța americană nu a fost de acord cu plângerea, motivând că „calitatea de creator uman este o cerință fundamentală a dreptului de autor”.
Judecătorul a spus că arta generată de AI devine un subiect tot mai dificil, notând faptul că programele de inteligență artificială sunt antrenate pe date disponibile pe internet, deci și pe lucrări de arte protejate de copyright.
Într-adevăr, situația e tot mai dificil de navigat, mai ales că reglementările în acest domeniu se lasă așteptate. Marile companii ce dețin programe AI generative, însă, au o listă de termeni și politici pe care utilizatorii trebuie să le respecte atunci când folosesc serviciul, în caz contrat ar putea răspunde legal pentru ce aleg să genereze.
Acest lucru a determinat ca trendul să fie acela de a acționa cu grijă dacă alegi să publici conținutul oferit de AI.
„Am recomandat companiilor și utilizatorilor acestor instrumente să fie foarte strategici în ceea ce privește modul în care introduc solicitările și să evite să precizeze nume individuale, să evite să facă trimiteri la lucrări cunoscute și protejate de copyright sau la mărci înregistrate de terți, doar pentru a minimiza șansele de a răspunde pentru acestea”, a declarat o firmă de consultanță juridică pentru Axios.
În luna mai, OpenAI a cerut unei firme de lobby să renunțe la intenția de a folosi ChatGPT pentru atingerea unor scopuri politice, menționate într-o declarație de presă. Politicile companiei interzic folosirea inteligențeie artificiale pentru astfel de situații; firma de lobby s-a conformat imediat, a retras respectiva declarație de presă și a declarat că nu a intenționat să încalce normele OpenAI.
Specific, în acest caz conținutul nu fusese generat încă, dar dacă se ajungea acolo firma ar fi fost acționată în judecată, unde ar fi pierdut. E important de notat că utilizatorii sunt răspunzători pentru orice aleg să genereze cu ajutorul AI, iar respectarea normelor devine parte integrantă a folosirii acestor servicii.
Leave a Comment