O glumă australiană care a ajuns fake news românesc: arestarea lui Bill Gates

Probabil că, dacă stați destul timp pe Facebook, ați văzut cel mai nou fake news românesc: arestarea lui Bill Gates de către FBI, ”sub acuzația de terorism”.

Postarea în limba română, distribuită de sute de ori, era însoțită de o poză clar contrafăcută, însă amuzantă: capul milionarului american pus pe un alt corp, înconjurat de agenți federali și cu cătușe la mână. În partea dreaptă a pozei, o mulțime de oameni care protestează pentru redeschiderea Americii.

Totuși, Bill Gates nu a fost de fapt arestat de FBI. Mai mult decât atât, știrea a pornit de pe un site australian de pamflet, Betoota Advocate, așa cum arată Dinpresa.com.

sursa: Dinpresa.com
Varianta tradusă în română a știrii satirice

În varianta în română a ajuns mulțumită unui blog obscur, Superimagini-album, administrat aparent de ”Dorangelo Roman”. Totuși, e important de menționat că numele și pagina acestuia de profil sunt mai mult ca sigur false, dat fiind faptul că poza de profil ar fi fost luată de pe Pinterest și puțin editată.

Superimagini-album.blogspot.com se prezintă ca fiind ”un blog despre cultură generală, istorie, călătorii, sănătate, știință și tehnologie, album foto, gifuri”, însă descrierea este înșelătoare. Conținutul site-ului este părtinitor politic și chiar manipulator, însă nu pot să nu admit că mă duce cu gândul la un troll care vrea doar să stârnească discuții interminabile.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri