În ultimele luni, fenomenul deepfake a luat amploare, generând atât entuziasm în rândul dezvoltatorilor de aplicații, cât și reacții reacții defensive în politicile marilor platforme. La începutul anului, această tehnologie a fost subiectul mai multor controverse, precum faptul că, în codul aplicației TikTok, este înscrisă, dar inactivă, posibilitatea de a crea videoclipuri de tip deepfake. Ulterior, Facebook a declarat chiar că intenționează să interzică folosirea acestor videoclipuri pe platformă, pentru a reduce eventuala răspândire a dezinformării înaintea alegerilor din SUA.
Totuși, există multe alte aplicații, ca Doublicat, care permit utilizatorilor să realizeze propriile materiale deepfake, în scop recreativ. Potrivit thenextweb.com, aplicația este foarte ușor de folosit: utilizatorii trebuie doar să își facă un selfie și să selecteze GIF-ul pe care vor să îl măsluiască, iar după aceea Doublicat se ocupă de restul procesului. Este important că aplicația nu permite editarea videoclipurilor, ci numai a GIF-urilor (Graphics Interchange Format). Existând restricții în privința materialelor care pot fi create, este controlat și caracterul malign pe care l-ar putea avea acestea.
O altă caracteristică pozitivă a aplicației o reprezintă faptul că pozele făcute de către utilizatori nu sunt stocate într-o bază de date, ci sunt șterse imediat după ce au fost procesate. Deoarece asigurarea confidențialității este un deziderat, Doublicat se ridică deasupra altor aplicații asemănătoare. Directorul general al companiei declară:
,,Aplicația procesează fotografiile oamenilor și le șterge imediat. Stocăm doar încorporarea feței – reprezentări vectoriale ale caracteristicilor faciale – pe care nu le împărtășim cu nimeni.”
Cu toate acestea, compania plănuiește să dezvolte și o aplicație prin care să poată fi create videoclipuri deepfake, ceea ce rdică alte probleme. Punând o astfel de tehnologie la îndemâna publicului larg, ea va putea fi folosită în scopuri malițioase, precum manipularea politică sau defăimarea unei persoane, deci compania va trebui să gestioneze cu mare atenție tipul de material care poate rămâne pe platformă.
Totodată, există și perspectiva conform căreia potențialul distructiv al unei tehnologii nu trebuie să îi oprească pe oameni din a o folosi. Poate va exista o oarecare etică în realizarea materialelor deepfake și poate că instanțele responsabile cu reglementarea, depistarea și pedepsirea folosirii acestei tehnologii în scopuri caustice vor fi eficiente.
Leave a Comment