O altă publicație din Hong Kong pune lacătul pe ușă, din cauza presiunilor Chinei

O altă publicație din Hong Kong și-a anunțat închiderea, la scurt timp după ce un alt ziar pro-democrație, Stand News, și-a încetat activitatea. Citizen News a motivat decizia de încetare a activității site-ului invocând siguranța jurnaliștilor.

Decizia a fost luată într-un interval foarte scurt de timp. Punctul de declanșare a fost soarta publicației Stand News. Nu am putut exclude posibilitatea că, prin continuarea activității, ne-am expune unor riscuri” a declarat Chris Yeung, redactorul-șef al Citizen News și fost președinte al Asociației Jurnaliștilor din Hong Kong, conform DW.

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă emis luni pe Facebook. În cadrul acestuia, Citizen News afirmă: „Nu am uitat niciodată intenția noastră inițială. Din păcate, nu ne mai putem strădui să ne transformăm convingerile în realitate fără teamă, din cauza schimbărilor mari în societate în ultimii doi ani și a mediului media care se deteriorează”.

Săptămâna trecută, 200 de ofițeri de poliție au desfășurat percheziții la redacția Stand News și au înghețat bunurile publicației, în timp ce șapte  persoane au fost arestate sub suspiciunea că au conspirat pentru a publica materiale sedițioase. Doi foști editori au fost ulterior acuzați oficial de răzvrătire.

Presiunile făcute de China asupra presei independente din Hong Kong au dus la închiderea a trei publicații în ultimele luni, Citizen News fiind a treia după Apple Daily și Stand News. Situația presei în regiune s-a depreciat de la intrarea sub autoritatea Chinei, în 1991, însă presiunile făcute asupra presei au atins cote cu adevărat alarmante în ultimii ani, odată cu adoptarea în 2019 a controversatei legi privind securitatea națională.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri