NYTimes: Rusia își bombardează populația cu știri despre un iminent atac al NATO și Ucrainei

O analiză a publicației New York Times scoate la iveală magnitudinea dezinformării la care Moscova își supune propria populație. Jurnaliștii americani scriu că jurnalele de televiziune și rețelele sociale sunt pline de informații despre un iminent atac asupra nativilor ruși al NATO și extremiștilor din Ucraina.

Una dintre minciunile răspândite în media rusă afirmă că ucrainenii din vestul țării sunt neo-naziști, dar și că Statele Unite ale Americii vor recurge la un atac cu arme chimice într-un conflict direct cu Rusia. Astfel, Kremlinul motivează prezența trupelor militare la granița estică a Ucrainei prin nevoia de a proteja populația etnică rusă din zonă.

Deși Rusia a produs dezinformare despre Ucraina constant, din 2014 și până în prezent, eforturile de discreditare s-au intensificat în decembrie 2021 și ianuarie 2022. O analiză realizată de Logically arată că numărul știrilor care-i acuză pe ucraineni de simpatii naziste a crescut semnificativ din noiembrie, în timp ce 21 decembrie a marcat debutul narativului unui așa-zis atac chimic orchestrat de SUA.

Cu toate că principala țintă a acestor false narative sunt vorbitorii de rusă, pentru a consolida susținerea lor în cazul unui conflict militar direct cu Ucraina, vizați sunt și oamenii din America de Sud și Africa, pentru a induce confuzie cu privire la cine joacă rolul agresorului.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri