Numărul jurnaliștilor încarcerați din întreaga lume a atins un nivel record în 2022

Datele prezentate de organizația de supraveghere a libertății jurnaliștilor Reporteri fără Frontiere scot în evidență o problemă tot mai mare: în întreaga lume, din ce în ce mai mulți lucrători din domeniul mass-media sunt încarcerați pentru munca lor.

Anul acesta, numărul acestora a atins un nivel record. Un total de 533 de profesioniști din domeniul mass-media au fost încarcerați în 2022, față de 488, anul trecut. În plus, 65 de jurnaliști sunt ținuți ostatici și 49 sunt dispăruți, conform raportului RSF.

Puțin peste o treime din cei trei jurnaliști reținuți au fost condamnați. Ceilalți peste 60% sunt deținuți fără proces.

China, pe primul loc

Creșterea de 13,4% este alarmantă, deoarece arată că situația se înrăutățește în mult mai multe țări de pe glob. Țara cu cei mai mulți jurnaliști încarcerați rămâne China, care a pus după gratii 110 lucrători din domeniul mass-media până la 1 decembrie 2022, urmată de Myanmar. Iranul se află, de asemenea, pe listă, devenind al treilea stat cu cele mai multe încarcerări – la doar o lună de la izbucnirea protestelor. 47 de profesioniști sunt încă deținuți de Republica Islamică Iran.

Invazia Ucrainei a fost, de asemenea, folosită de statul rus pentru a întemnița jurnaliștii care publică alte informații decât cele acceptate oficial. Cel puțin 18 jurnaliști sunt în prezent încarcerați, inclusiv 8 jurnaliști ucraineni care au fost arestați în Crimeea, în timp ce mulți alții riscă aceeași soartă – deoarece ar putea fi condamnați la 15 ani de închisoare pentru răspândirea de „informații false”.

Dacă ar fi să ne referim la regiuni geografice, cele mai multe arestări sunt concentrate în zona Asiei (45%) și a Orientului Mijlociu și Africa de Nord (30%).

Tot mai multe jurnaliste se află după gratii

Un alt record întunecat se referă la numărul de femei care lucrează în mass-media și care se află în spatele gratiilor. Cifra a atins un nou maxim în 2022, cu o creștere de aproape 27,9%. În prezent, 78 de femei jurnaliste se află în prezent în spatele gratiilor, însumând 14,6% din numărul total.

„Această creștere reflectă atât proporția tot mai mare de femei în jurnalism, cât și confirmă faptul că femeile nu sunt scutite de represiunea cu care se confruntă jurnaliștii. La fel ca și colegii lor bărbați, ele sunt victime ale regimurilor care sunt cele mai dure față de libertatea presei. Patru țări se numără printre cele mai slab clasate în clasamentul RSF World Press Freedom Index al RSF dețin mai mult de 70% dintre femeile jurnaliste încarcerate din lume – China (cu 19 femei jurnaliste deținute), Iran (18), Myanmar (10) și Belarus (9)”, explică RSF.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri