Nu e site-ul, uite site-ul — din nou! Ortodox.info.ro a fost închis, însă o nouă clonă a apărut la scurt timp

De câte ori poate un site să fie închis și să se deschidă din nou? Până epuizează toate variantele de domenii, aparent! Ne-o arată cazul Ortodoxinfo.ro, mai nou Ortodox.info.ro – ambele, însă, cu aceeași soartă: închise de către ANCOM.

La cererea Grupului de Comunicare Strategică și din ordinul Ministerului Afacerilor Interne, site-ul clonă al Ortodoxinfo.ro a fost blocat în România, din același motiv ca și precedentul: promovarea de informații false. În decizia MAI se arată că, prin intermediul noului site, ”este continuată campania de dezinformare privind evoluția infecției cu noul tip de coronavirus, campanie începută pe site-ul la care accesul a fost deja blocat – ortodoxinfo.ro”, arată Hotnews.ro.

Decizia nu e uimitoare, dat fiind faptul că încă de când a fost lansat al doilea site apăruse un articol manipulator, cu titlul ”Cum ar fi arătat „lagărele” pentru persoanele de peste 65 de ani, dacă guwernerul lui Wuhannis nu ar fi fost oprit”.

NU MAI E SITE-UL, UITE SITE-UL — DIN NOU!

Nu a fost o surpriză nici când am intrat pe Ortodox.info.ro, de pe Tor, și am văzut că administratorul site-ului a și anunțat un nou domeniu.

Ortodoxinfo.net e deja activ și poate fi citit și din România, de pe orice browser. A rămas inclusiv articolul menționat în analiza Grupului de Comunicare Strategică, ”Nu vă fie frică de AMENZI, sunt ilegale. Sunt doar pentru intimidare! După perioada de urgență ele vor fi anulate!” , precum și articolele cu iz conspiraționist, despre Bill Gates, Papa Francisc și Noua Ordine Mondială.

În cazul site-urilor Ortodoxinfo, este clar că închiderea acestora de către ANCOM i-a lăsat impresia administratorului că articolele sale prezintă adevăruri pe care statul dorește să le ascundă, lucru care-l face să continue să țină în viață site-ul și să scrie despre teorii anti-vaccin, anti-5G, anti-Iohannis.

Din datele de până acum, pare că Ortodoxinfo.ro și celelalte identități ale sale vor înceta să mai existe abia când toate variantele de domenii vor fi epuizate.

CUM OPRIM DEZINFORMAREA

Dezinformarea nu e o invenție a acestui secol, însă este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă umanitatea. Internetul a facilitat transmiterea cu rapiditate a mesajelor, reale sau false, și crearea cu ușurință a instrumentelor necesare. Fie că vorbim de profile de pe social media, grupuri mari sau site-uri obscure, nu trebuie să depui eforturi imense sau să ai tehnică specială pentru a dezinforma.

Când un site malițios dispare, lasă loc altuia.

Metoda care s-a dovedit a fi cea mai benefică în lupta cu dezinformarea este aceea de a educa publicul. Dacă cititorul știe de ce să se ferească, nu va contribui la fenomen, iar șansele ca acesta să se lase influențat de o informație vor scădea. Lucru care, desigur, nu se poate realiza de azi pe mâine, însă care poate avea efecte mult mai mari pe termen lung, spre deosebire de închiderea unui site.

În ultimii ani, de când fake news-urile au intrat în atenția publică, mai multe ghiduri de depistare a unei știri false au apărut pe internet. Unele mai lungi, altele mai scurte, mai explicative sau mai simple – toate încearcă să arate cititorilor care este mecanismul din spatele unei știri false sau a unei campanii de manipulare, cu speranța că, pe viitor, publicul își va forma un reflex de a verifica o informație.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri