Dacă fiecare jurnalist ar trebui să urmeze de mâine o singură regulă, aceasta ar fi să nu publice o poveste care pare fabricată. Desigur, jurnalismul este mult mai complex decât această singură regulă. Cu toate acestea, acest lucru nu face decât să facă mai discutabilă decizia New York Times de a publica o anumită poveste, în ciuda posibilelor controverse privind acuratețea informațiilor.
Mai exact, reputatul ziar american a ignorat în mod intenționat îndoielile unei surse cu privire la veridicitatea unor documente. Documentele în cauză au fost furnizate NYTimes de către Israel și ar fi arătat legătura Iranului cu atacul terorist al Hamas din 7 octombrie 2023.
Salah al-Din al-Awawdeh, pe care ziarul l-a descris ca fiind „un membru al Hamas și un fost luptător în aripa sa militară, care este acum un analist stabilit la Istanbul”, a fost rugat de jurnalistul NYTimes să analizeze un singur document din cele 30, conform Drop Site.
Sursa a precizat că, fără a vedea restul, „este greu să judece” autenticitatea documentelor.
„I-am cerut celelalte pagini și mi-a spus că nu mi le poate trimite, dar mi-a spus că mi le poate citi mai târziu, iar eu i-am spus că așa nu merge, că ar trebui să pot vedea paginile, ar fi de preferat”, a declarat al-Awawdeh pentru Drop Site. El a arătat, de asemenea, un schimb de mesaje cu jurnalistul și un mesaj vocal.
„I-am spus [reporterului]: «Asta pare tradus, nu pare real. Această frază este scoasă din context, nu este folosită, iar sensul ei nu este clar»”, a declarat al-Awawdeh pentru Drop Site. Pentru a-și oferi opinia sinceră în această privință, el a spus că are nevoie de mai multe pagini.
Sursa nu a văzut niciodată restul de 29 de pagini. În ciuda acestui fapt și a îndoielilor pe care le-a exprimat jurnalistului, The New York Times l-a citat totuși pe Salah al-Din al-Awawdeh în articol. Mai îngrijorător, acesta a fost menționat ca fiind singura sursă căreia i s-a cerut să verifice autenticitatea documentelor.
Cum se apără New York Times
Purtătorul de cuvânt al ziarului, Charlie Stadtlander, a spus două lucruri atunci când a fost întrebat de Drop Site cu privire la această chestiune. Primul, că reportajul „a implicat mai mulți reporteri care au vorbit cu numeroase persoane pentru a înțelege, corobora și contextualiza documentele la care se face referire”, iar al doilea, că ziarul „nu a interpretat doar documentele sensibile în sine, ci a relatat, de asemenea, din mai multe unghiuri, despre evenimentele și entitățile reale implicate”.
„Domnul al-Awawdeh a fost doar una dintre numeroasele persoane consultate în cursul reportajului pentru a oferi context și nu a fost singurul sau chiar principalul mijloc de înțelegere a conținutului documentelor”, se adaugă în declarație. Cu toate acestea, ziarul a precizat în mod expres în articol că al-Awawdeh a fost consultat special pentru a autentifica documentele.
Un derapaj recurent al jurnalismului
Dacă s-a întâmplat o dată, am putea spune că este o greșeală. Este uman să faci greșeli sau să ai o prejudecată de confirmare.
Cu toate acestea, se pare că publicații precum The New York Times au tendința de a lua de bun tot ceea ce spune Israelul. S-ar putea să fie încă o prejudecată de confirmare din partea ziarului, dar aceasta devine o problemă majoră într-o lume în care standardele jurnalistice trebuie să fie ridicate pentru a avea cel puțin o șansă de a lupta împotriva dezinformării.
De luni de zile, publicații importante din întreaga lume reproduc acuzațiile Israelului conform cărora Agenția Națiunilor Unite de Ajutor și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (mai bine cunoscută sub numele de UNRWA) este un grup de fațadă pentru Hamas – care au fost dezmințite.
La sfârșitul săptămânii trecute, Israelul a bombardat două școli care găzduiau mii de palestinieni strămutați, ucigând 63 de persoane în timp ce dormeau. Armata israeliană a declarat că una dintre școli era folosită de Hamas – o explicație dată și în alte ocazii în care a fost ucis un număr mare de civili, dar niciodată susținută de dovezi.
Săptămâna trecută, The New York Times a publicat un articol important, bazat pe „planuri militare secrete ale Hamas care arată că Brigăzile Qassam considerau școlile și alte facilități civile drept «cele mai bune obstacole pentru protejarea rezistenței» în războiul asimetric al grupului cu Israelul”, care acuză UNRWA că face parte direct din Hamas. Articolul afirma că cel puțin 24 de angajați ai UNRWA care lucrau ca educatori în școlile administrate de agenția ONU în Gaza erau membri ai Hamas sau ai Jihadului Islamic Palestinian și că aproape tot personalul UNRWA legat de Hamas erau luptători în aripa armată a grupării, Brigăzile Qassam.
Dar NYTimes mai spune, în același articol, că nu a putut verifica independent afirmațiile. În schimb, a ales să preia documentele furnizate direct de armata israeliană deoarece „prezintă similitudini cu alte înregistrări ale Hamas pe care The Times le-a examinat”.
Cu toate acestea, The New York Times nu este singura publicație media importantă care pare să fie puțin prea încrezătoare în afirmațiile Israelului, alegând să nu verifice în mod independent acuzațiile. Situația a devenit atât de gravă încât, în iulie, cel mai mare ziar german Bild și publicația britanică Jewish Chronicle au publicat articole despre presupuse documente interne ale Hamas, susținând că liderul Hamas Yahya Sinwar nu dorea o încetare a focului în Gaza, folosind în schimb negocierile ca instrument de război psihologic.
Documentele s-au dovedit a fi false. Patru israelieni, inclusiv un consilier al lui Netanyahu, au fost arestați ulterior sub acuzația de falsificare și distribuire a documentelor.
Nu toate publicațiile ar trebui să fie învinuite. Unele au declarat public că dosarul furnizat de Israel împotriva UNRWA nu susținea afirmațiile. Channel 4 din Marea Britanie a declarat că dosarul sumar furnizat de Israel „nu conține nicio dovadă care să susțină noua afirmație explozivă a Israelului” conform căreia UNRWA a angajat zeci de membri ai Hamas și ai Jihadului Islamic. CNN a concluzionat că materialele pe care Israelul le-a furnizat presei „nu oferă dovezi care să susțină afirmațiile sale”.
În timp ce jurnaliștii se străduiau să afle adevărul sau încercau în mod intenționat să nu o facă, răul a fost făcut. Potrivit ONU, aproape 200 de facilități UNRWA au fost avariate sau distruse, iar peste 250 de membri ai personalului UNRWA au fost uciși. Mai mult de 85% din școlile UNRWA din Gaza au fost afectate.
Numai în luna noiembrie, agenția a documentat 21 de atacuri.
Leave a Comment