Publicația americană New Yorker a fost criticată în termeni duri de reprezentanții Muzeului de stat Auschwitz, după publicarea unui articol care atinge un subiect sensibil în Polonia: rolul jucat de statul polonez în Holocaust.
Totul a început de la un articol ce adresa cazul a doi istorici din Polonia, care au fost recent găsiți vinovați de o curte poloneză pentru defăimarea unui oficial decedat din timpul războiului. Pasajul care a atras în principal furia Muzeului Auschwitz, o instituție publică, afirma că „pentru a exonera națiunea de uciderea a trei milioane de evrei, guvernul polonez va merge până la urmărirea penală a erudiților pentru defăimare”, conform AP.
Directorul muzeului Auschwitz, Piotr Cywinski, a declarat că articolul din New Yorker „conține atât de multe minciuni și distorsiuni încât mi se pare puțin greu să cred că este o coincidență”.
În plus, acesta afirmă că punerea sub semnul întrebării a „adevărului istoric” este „periculos”. „Acest lucru se aplică tuturor formelor de negare, revizionism și deformare a adevărului istoric”, a avertizat Cywinski.
Totuși, e important de menționat că presa internațională susține că procesul celor doi istorici a fost un caz civil, nu o urmărire penală adusă de guvern, așa cum sugera articolul din New Yorker. Criticii afirmă însă că implicarea Guvernului în proces a fost realizată prin intermediul unei grupări de extremă-dreapta, Liga Anti-Defăimării, care a susținut reclamanta.
Articolul din New Yorker atinge un subiect sensibil în Polonia
Polonia s-a aflat sub ocupație nazistă din septembrie 1939 și până la înfrângerea oficială a Germaniei, în mai 1945. În timpul Holocaustului, și-au pierdut viața aproximativ trei milioane de evrei polonezi, iar alții au scăpat cu ajutorul Rezistenței poloneze.
Dilema gradului de implicare pe care l-au avut polonezii în timpul Holocaustului este un subiect sensibil în Polonia. Mai mult, înțelegerea contextului social din acea perioadă este descurajată de către guvernul naționalist, care promovează un narativ al eroismului polonez.
De când a câștigat puterea în 2015, partidul de dreapta Lege și Justiție al Poloniei a încercat să descurajeze investigațiile privind nelegiuirile poloneze în timpul ocupației naziste. În 2018, a fost adoptată o lege care criminaliza falsa acuzare a Poloniei de crimele comise de Germania nazistă – cei găsiți vinovați putând petrece până la trei ani în inchisoare. Un an mai târziu, președintele Andrzej Duda a semnat un amendament pentru a decriminalizara fapta, după ce a existat un conflict diplomatic între Polonia și Israel.
”Noapte fără sfârșit: soarta evreilor din județele selectate din Polonia ocupată” este cartea pentru care cercetătorii Barbara Engelking, președintele Consiliului internațional polonez Auschwitz, și profesorul Jan Grabowski de la Universitatea din Ottawa s-au aflat în fața instanței. Lucrarea documentează cazuri de complicitate a polonezilor catolici în timpul Holocaustului, cum ar fi situația lui Edward Malinowski, primar al satului Malinowo din nord-estul Poloniei în timpul războiului, conform DW.
Conform cărții, Malinowski a permis unei femei să supraviețuiască ajutând-o să își ascundă identitatea reală. Cu toate acestea, supraviețuitoarea, a cărei mărturie este inclusă în carte, susține că primarul care a salvat-o pe ea a fost complice la moartea a câteva zeci de evrei.
Leave a Comment