În anunțul său foarte lung și exagerat despre interviul cu președintele rus, Vladimir Putin, Tucker Carlson a acuzat presa internațională că nimeni nu a încercat să afle punctul de vedere al liderului de la Kremlin de când a fost invadată Ucraina. Singura excepție, lasă el să se înțeleagă, este el, dând de înțeles publicului că este singurul care caută „adevărul”, o idee expusă de mulți adepți ai teoriei conspirației.
Totuși, Tucker Carlson nu este singurul jurnalist din presa occidentală care a încercat să-i pună întrebări lui Putin. Acest lucru nu este dezvăluit doar de alți jurnaliști, ci este recunoscut chiar de Kremlin.
Afirmația lui Tucker, dovedită ca fiind greșită de alți jurnaliști
„Din ziua în care a început războiul din Ucraina, mass-media americane au vorbit cu zeci de oameni din Ucraina și au realizat zeci de interviuri cu președintele ucrainean Zelenskyy. În același timp, politicienii și mass-media noastre au făcut acest lucru – promovând un lider străin ca și cum ar fi un nou brand de consum – niciun jurnalist occidental nu s-a deranjat să-l intervieveze pe președintele celeilalte țări implicate în acest conflict, Vladimir Putin”, a spus Carlson în videoclip.
Ei bine – editorul pentru Rusia al BBC News, Steve Rosenberg, a scris pe 6 februarie pe X că organizația media britanică a încercat de mai multe ori și s-a lovit mereu de același răspuns: „Am depus mai multe cereri la Kremlin în ultimele 18 luni. Întotdeauna un „nu” pentru noi”.
Un lucru asemănător a spus și prezentatoarea internațională șefă a CNN, Christiane Amanpour, în aceeași zi, tot pe platforma de socializare X.
„Tucker chiar crede că noi, jurnaliștii, nu am încercat să-l intervievăm pe președintele Putin în fiecare zi de la invazia sa la scară largă în Ucraina? Este absurd – vom continua să cerem un interviu, așa cum am făcut-o de ani de zile”, a spus ea.
Nici PolitiFact, nici The Atlantic sau Financial Times nu au reușit să ia legătura cu Vladimir Putin, ale cărui apariții mediatice sunt întotdeauna considerate că îl pun într-o lumină bună pe liderul de la Kremlin. Chiar și unii jurnaliști ruși au contestat afirmațiile lui Tucker Carlson, întrucât nici măcar ei nu au reușit să obțină un interviu cu autocratul.
De ce Tucker este singurul jurnalist occidental care l-a intervievat pe Putin
Faptul că multe alte instituții media și lucrători media au încercat să obțină un interviu cu Vladimir Putin a fost confirmat chiar de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. În cadrul unui briefing de presă din 7 februarie, Peskov a declarat: „Primim multe cereri de interviuri cu președintele”.
Cu toate acestea, Kremlinul nu acceptă aceste cereri. Așadar, ce a fost diferit la Carlson? Peskov spune că din cauză că „poziția sa este diferită” față de alți jurnaliști din Occident.
Aceasta înseamnă că Tucker Carlson nu numai că era dispus să-i ofere lui Putin un mijloc de comunicare direct cu publicul american, dar pozițiile sale din trecut au atras genul de public care ar asculta și, mai ales, ar crede ceea ce spune Vladimir Putin.
Așadar, Tucker Carlson nu a fost ales pentru un motiv special, decât acela că a fost dispus să fie idiotul util al Rusiei.
Mulți jurnaliști au devenit „idioți utili”
Din fericire pentru Carlson, el nu este singurul jurnalist din istorie care face propagandă pentru o cauză greșită. Să ne amintim de reporterul Walter Duranty de la New York Times, care a condus biroul de la Moscova în perioada interbelică.
Nu numai că nu a reușit să relateze despre Holodomor, foametea care a ucis milioane de ucraineni în 1932 și 1933, fiind prea preocupat de cât de generos se purta URSS, dar a atacat și alți jurnaliști care încercau să arate lumii occidentale atrocitățile pe care rușii le comiteau împotriva ucrainenilor.
De asemenea, a obținut un interviu în exclusivitate de la Stalin, prin intermediul căruia tiranul a reușit să își răspândească propaganda către un public american și european. Acest interviu a fost acordat după ce Duranty a scris articole elogioase despre Planul cincinal al comuniștilor.
Și s-ar putea să credeți că nu a fost mare lucru, dar unii istorici cred că articolele lui Duranty au fost un factor care a contribuit la recunoașterea URSS ca stat de către SUA. Articolele sale despre Uniunea Sovietică sub Stalin, scrise în 1931, au primit un Premiu Pulitzer – dar când corepondenții săi din URSS au fost mai târziu concediați de alți jurnaliști, a devenit un model de proastă practică.
Dar chiar și atunci, Duranty a continuat să minimalizeze gravitatea atrocităților lui Stalin. În martie 1933, vorbind despre colectivizarea care a dus la multe decese, a spus că a fost „o mizerie” – „dar – ca să o spunem brutal – nu poți face o omletă fără să spargi ouă”.
Leave a Comment