Mit și adevăr în tentativa de asasinare a lui Trump
Imaginea cu el ridicând pumnul și strigând la mulțime cu sânge pe partea dreaptă a feței a făcut cu siguranță înconjurul lumii. Cu toate acestea, la fel a făcut și dezinformarea. În acest articol, Mediastandard vă va arăta pe scurt ce este și ce nu este adevărat cu privire la tentativa eșuată de asasinare a lui Trump.
Mit: O fotografie arată glonțul zburând pe lângă capul lui Trump
Adevărat
Fotografia, realizată de fotograful Doug Mills de la The New York Times, arată cu adevărat traiectoria glonțului, chiar înainte ca candidatul la președinție să aibă timp să observe că ceva i-a zgâriat urechea, conform Snopes.
„Este un moment care nu seamănă cu niciunul din viața mea, din meseria mea de a acoperi Casa Albă din 1983”, a declarat Mills într-un videoclip New York Times care a fost publicat a doua zi.
Într-un alt interviu, acordat ABC News, fotograful veteran dezvăluie că nu a observat că a surprins momentul în care glonțul a trecut chiar pe lângă Trump până când unul dintre editorii săi nu i-a atras atenția.
Potrivit unui articol NPR referitor la imagine, editorul lui Mills l-a sunat la câteva minute după ce a încărcat imaginile, întrebându-l dacă a observat că imaginea în cauză părea să arate dâra de glonț.
Utilizatorii online au analizat, de asemenea, imaginea și au concluzionat că a fost posibil ca aparatul foto să surprindă momentul, având în vedere că Mills a fotografiat cu o viteză a obturatorului (shutter speed) de 1/8.000 de secundă.
Mit: Sacoul lui Trump a fost străpuns de un glonț
Fals
O fotografie postată pe Instagram susține că fostul președinte a fost mai aproape de moarte decât s-a spus de fapt. Un cerc galben evidențiază ceea ce pare a fi o pată rotundă întunecată pe sacoul fostului președinte.
„Președintele Trump este miraculos în viață”, se arată în postarea în spaniolă, conform USA Today. „Vedeți cum unul dintre proiectile trece prin costum, din fericire nu îl lovește. Un altul răzbate pe urechea dreaptă”.
O altă postare, pe platforma X de această dată, spune: „CÂND TRUMP A FOST ÎMPUȘCAT, SE PARE CĂ GLOANȚELE I-AU STRĂPUNS COSTUMUL”.
Cu toate acestea, afirmația este falsă. Un singur glonț a zburat spre fostul președinte, rănindu-i urechea.
De unde știm acest lucru? Prin dovezi video și fotografice și, de asemenea, prin propriile cuvinte ale lui Trump.
În timpul discursului său de acceptare a candidaturii republicane la președinție, care a durat 90 de minute, Trump și-a amintit că a simțit „că ceva m-a lovit foarte, foarte tare în urechea dreaptă”.
„Mi-am spus: „Wow, ce a fost asta?”, a spus fostul lider de la Casa Albă, citat de AP. „Nu poate fi decât un glonț”.
Trump a mai declarat că și-a dus mâna la ureche și a văzut că aceasta era „acoperită de sânge”.
Mai mult, putem observa că punctul indicat în postări nu este altceva decât o umbră. În pozele surprinse în același moment, dar din alte unghiuri, ”gaura” dispare.
Republican presidential candidate former President Donald Trump raises his fist as he is rushed off stage after an assassination attempt during a campaign rally in Butler, Pa. @apnews pic.twitter.com/VoAYqRC4QV
— Evan Vucci (@evanvucci) July 14, 2024
Cioburi de sticlă, nu un glonț, l-au rănit pe Trump
Fals
În momentele care au urmat tentativei de asasinare a lui Trump, scepticismul a fost alimentat de rapoarte anonime care susțineau că fostul președinte nu a fost lovit de un glonț, ci de cioburi de sticlă din prompter.
Potrivit Snopes, reporteri de la Newsmax și Axios au relatat despre o sursă care a făcut această afirmație, care a fost apoi amplificată de alte surse, inclusiv Raw Story.
Deci, de unde știm că această afirmație nu este adevărată? Niciun prompter nu a fost deteriorat în timpul atacului – iar fotografiile făcute în acel moment arată acest lucru.
Articole asemănătoare
Curtea Supremă din Marea Britanie a decis că inteligența artificială nu poate fi considerată inventator
Facebook Instant Articles vs Google AMP – tehnologia care ușurează navigarea pe articole
Aproape 75% dintre jurnaliștii uciși în 2023 au murit în războiul din Gaza
China ia apărarea TikTok în problema interdicției din SUA
Agențiile de presă ruse discreditează prin social-media vaccinurile americane în America de Sud