„Cel mai necinstit discurs” – așa a catalogat presa de peste ocean discursul președintelui în funcție privind rezultatele alegerilor. Poziția lui Donald Trump din preajma finalizării numărării voturilor a început așa cum te-ai fi așteptat de la omul care a transformat ”fake news” într-o armă îndreptată către presă – cu atacuri la adresa sistemului democratic, cu dezinformări și prezentări nerealiste privind performanțele sale electorale.
Mit și adevăr
Principalele acuzații formulate de Trump în discursul de joi au vizat fraudarea votului: că voturile i-au fost furate, că au fost introduse ”voturi ilegale”, că reprezentanții Partidului Republican n-au fost lăsați să observe numărarea votului din Detroit.
„Am câștigat în toate locațiile-cheie, de fapt, de multe ori, iar apoi numerele noastre au început să fie reduse în mod miraculos, în secret”, a spus liderul de la Casa Albă. Însă diferența dintre numărătoarea preliminară și cea finală se explică prin ordinea numărării votului: întâi voturile exprimate în persoană, apoi cele transmise prin poștă, conform USA Today. Iar cum susținătorii lui Biden au preferat să își exercite votul de la distanță pentru a nu se expune unei posibile infectări cu coronavirus – spre deosebire de susținătorii lui Trump, care s-au declarat neîncrezători în metodă -, avansul luat de candidatul democrat în cele din urmă este de înțeles.
În ceea ce privește așa-zisele ”voturi ilegale” invocate de Trump, The Guardian susține că echipa președintelui în funcție a fost incapabilă să prezinte dovezi sau măcar să definească acest termen. Cel mai probabil, el se referă la votul prin poștă, o metodă pe care a încercat să o discrediteze încă de dinaintea alegerilor.
Așa că așa-zisa sa uimire privind preferințele alegătorilor care au votat de la distanță nu e fondată („Este uimitor că buletinele de vot poștale sunt atât de unilaterale”). Biden și-a încurajat alegătorii să aleagă această metodă de vot, dat fiind faptul că toată campania sa s-a centrat pe măsurile care trebuie luate pentru combaterea coronavirusului. Trump, pe de altă parte, le-a indus propriilor susținători atât neîncredere în procesul de vot de la distanță, cât și în existența virusului.
O altă minciună pe care Trump a spus-o în discursul de joi se referă la reprezentarea inegală. El a susținut că „aparatul de vot al acestor state este condus în toate cazurile de democrați”, adăugând ulterior că „aparatul electoral din Georgia este condus de democrați”.
CNN susține însă că afirmația este complet falsă, întrucât „principalul oficial al alegerilor din Georgia, secretarul de stat Brad Raffensperger, este republican. La fel și secretarul de stat Barbara Cegavske din Nevada, un stat în care cursa era de asemenea aproape încheiată în acel moment”. Publicația mai subliniază că, pe lângă faptul că nu există dovezi clare privind acuzațiile formulate de Trump, numărătoarea este făcută de către autoritățile locale.
Puteți citi mai multe despre inadvertențele din discursul lui Donald Trump aici, aici și aici.
Televiziunile au fost nevoite să întrerupă transmisia
Jurnalistul Daniel Dale de la CNN susține că nu l-a văzut pe Trump „niciodată mințind mai temeinic și mai flagrant decât a făcut-o joi seară la Casa Albă”, în timp ce The Guardian titrează „Este posibil ca Trump să-și fi doborât propriul record pentru cele mai periculoase minciuni într-un singur discurs”.
Pe de altă parte, multe televiziuni au fost nevoite să întrerupă transmisia discursului după câteva minute, din cauza informațiilor false emise de Trump. Prezentatorul MSNBC Brian Williams a spus: „Aici ne aflăm din nou în poziția neobișnuită de a-l întrerupe nu numai pe președintele Statelor Unite, ci și de a-l corecta pe președintele Statelor Unite (…) Nu era înrădăcinată în realitate – și în acest moment, unde este țara noastră, este periculos”.
O reacție similară a avut și moderatorul CNBC Shepard Smith: „Ceea ce spune președintele Statelor Unite, în mare parte, este absolut neadevărat”, relatează The Guardian într-un alt articol.
Nici susținătorii republicani ai lui Trump n-au fost mulțumiți de reacția lui. Fostul guvernator al statului New Jersey a spus, la ABC News: „Arată-ne dovezile (…) Astăzi nu am auzit nimic despre probe”, făcând referire la acuzațiile președintelui privind fraudarea votului.
Alții au făcut scut în jurul democrației, ca răspuns la îndemnul lui Trump de a fi sistată numărătoarea votului. „Numărarea fiecărui vot este în centrul democrației. Acest proces este adesea lung și, pentru cei care rulează, frustrant. Voturile vor fi numărate”, a scris pe Twitter Mitt Romney, senator din Utah și fost candidat republican la președinție.
Leave a Comment